Новини от област Стара Загора и България

Природозащитни организации излязоха с петиция в защита на парковете

643 21/06/2021 18:42 Общество България
Природозащитни  организации излязоха с петиция в защита на парковете
Divident.€U Divident.€U

Природозащитните организации в България излязоха с петиция срещу презастрояването и запазването на зелените площи в България. Петицията е адресирана до МЗХГ, МОСВ, както и до политическите партии, представени в последното Народно събрание. „Всички ние с подписите си, показваме волята си да се намери трайно и всеобхватно решение на проблема с презастрояването на населените места у нас, в контекста на една по-чиста, зелена и свободна среда за живот в България“, се казва в писмото.

Природните организации настояват за специална нормативна база за по-категорична защита на градските паркове, предхождана от незабавни промени в Закона за устройство на територията, изработка на законова дефиниция за „зелена площ“-доколко в момента голяма част от зелените площи и междублоковите пространства се възприемат като „празно място“, което очаква застрояване. Те настояват и за ревизия на договорните отношения между общини и частни лица, както и на начините на придобиване на терени, които след реституцията попадат в рамките на територии с обществени функции и елементи на зелената градска инфраструктура.

Останалите необходими мерки са: фонд за изкупуване на подобни терени на национално ниво, спешна паспортизация, забрана за премахване на здрави дървета в градска среда, нормативна защита на градските лесопаркове и др.
Предлаганата програма от мерки цели гарантиране на публичност и прозрачност на процедурите засягащи зелените площи, както и достъп до правосъдие за всички граждани и техните организации. Тези промени ще решат някои от най-неотложните проблеми свързани както със защита на зелените площи в населените места, така и със застрояването на Черноморието ни.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество