Новини от област Стара Загора и България

В Общински съвет - Стара Загора

Комисията за контрол на общинските дружества отново под въпрос

1280 21/06/2021 13:11 Икономика Бизнес
Комисията за контрол на общинските дружества отново под въпрос
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Чака се решението на Административен съд - Стара Загора

Областният управител на Стара Загора Иван Чолаков оспорва в Административен съд – Стара Загора като незаконосъобразно решението на Общинския съвет за създаване на нова комисия в местния парламент - ПК по политика и управление на общинските дружества, която да подпомага и контролира дейността на управителите на тези предприятия. Един от мотивите на областния управител е, че Правилника за закона за публичните предприятия повелява общината да им позволява те да разполагат с оперативна самостоятелност за постигане на определените цели, както и да се въздържа от намеса в оперативното им управление.

Решението се оспорва като незаконосъобразно за втори път. Първия път то бе върнато в Общинския съвет от предходния областен управител Гергана Микова.  „Съдът изиска от нас цялата преписка и ние я предадохме в петък. Очакваме решението му. Ако съдът потвърди решението на областния управител няма да има такава комисия в местния парламент“, каза за Divident.EU председателят на Общинския съвет в Стара Загора Мария Динева. „Притеснява ме това, че избраният за председател господин Янков провежда заседания на въпросната комисия. Викал е двама от управителите, има решения. На практика от правна гледна точка обаче решението да има комисия не е влязло в сила“, допълни Динева.

Решението Напомняме, че на заседанието на ОС в Стара Загора на 26 май, решението да бъде създадена нова комисия бе подкрепено от 35 общински съветници. За председател беше избран Янко Янков от движение „Алтернатива за гражданите“. Идеята на инициаторите е новата комисия  да начертае план за излизане от тежкото финансово състояние на общинските дружества. Членовете на комисията бяха гласувани поименно. Някои от съветниците в местния парламент изразиха недоверието си към бъдещата работа на новата комисия, а създаването и предизвика бурни спорове.

Другото мнение Според избрания председател на ПК по политика и управление на общинските дружества  Янко Янков,  областният управител обжалва не самата процедура по законосъобразност, а самата функция на комисията. „Нали ще правим ревизия на всичко? Защо да няма и в общинските дружества ревизия, при положение, че всички те са на загуба“, пита Янков.Според него финансовото състояние на общинските дружества в Стара Загора е тежко, като много от тях по закон са във фактически фалит.

Така например в „Обредни дейности“ загубата възлиза на над 150 000 лв. и е запорирано цялото имущество на дружеството. Следващото дружество с големи загуби е „Автосервиз на здравните заведения“. Седемте здравни дружества имат едва 2 автомобила. Затова е безпредметно съществуването на такова дружество, смята Янков. С огромна загуба е и „Мересев“. Загубата до миналата година там е над 90 000 лв. Тази година загубата на „Мересев“ вече е 120 000 лева. Според Янков е трагично положението и в „Автобусни превози“. Там за 6 месеца приходите на предприятието в банковата сметка са намалели с 400 000 лв.  От 1,2 млн.лева в банковата сметка, предприятието има 800 000 лв, съобщава общинският съветник. Според него, до няколко месеца това дружество няма да има пари, за да плати заплати. Новата комисия, според избрания председател би помогнала за решаването на натрупаните тежки проблеми.

Дали  ще има такава комисия за контрол   или с тежкото финансово състояние на общинските дружества ще трябва да се справят ресорните комисии в местния парламент, ще стане ясно до дни.

Коментари към новината

Още новини от Икономика