Новини от област Стара Загора и България

Общинският съвет реши

Намалиха цената на болницата в Раднево на 200 000 лева

Намалиха цената на болницата в Раднево на 200 000 лева
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Ако не се яви купувач, най-вероятно болницата ще бъде обявена в несъстоятелност

Да бъде открита нова процедура за приватизация на общинската болница в Раднево, като минималната цена бъде намалена от 682 хил.лв. на 200 хил. лв., решиха на извънредно заседание общинските съветници в миньорския град. Купувачът трябва да погаси и задълженията на болницата, които до този момент възлизат на 1,8 млн. лева.

Повторната приватизация стартира и за Медицинския център в Раднево. Там няма промяна в условията и цената остава 547 000 лева. На извънредната общинска сесия са присъствали 12 от общо 17 общински съветници, като решението е взето с 9 гласа „за“.

До това решение се стигна, след като не се явиха купувачи на болницата до крайния срок на първата процедура за приватизация, който изтече на 11 юни.
Единственият кандидат–купувач на болницата до момента - Ибрям Алиев от Сливен, закупи документи за участие в търга, но не се яви на него. Пред екипа на Divident.EU Алиев каза, че не се е явил на търга, защото при огледа на болницата е установил, че има имот в близост и парк, които според него трябва да бъдат в капитала на дружеството.

„Това е наложително, защото ако реша да увелича леглата в болницата на 120, например, каквито са намеренията ми, по Закон трябва да имам терен от 15 дка, а сега прилежащият терен е едва 3 дка. По тази причина няма да мога да реализирам инвестиционните си намерения“, каза Алиев.

Във връзка със заявеното му желание, кметът на община Раднево д-р Теньо Тенев посочи, че основните параметри на евентуалната сделка вече са заложени, всичко останало е въпрос на преговори във времето. Решенията се взимат от Общинския съвет, допълни Тенев.

Според кмета на миньорския град, най-важно е болницата да не бъде обявена в несъстоятелност. Тя е крайно необходима на жителите на Раднево, които наброяват 19 300 души. Ползва се и от работещите близо 7 300 души в „Мини Марица–изток“, както и от работещи в ТЕЦ „Марица изток 2“.

Първо ще чакаме решението за законосъобразност на областния управител в едноседмичен срок. Ако всичко е нормално, продължаваме с процедурата, допълни пред екипа ни кметът на Раднево Теньо Тенев.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве