Новини от област Стара Загора и България

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ - СДС: Служебното правителство обрича на гибел Старозагорски регион

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ - СДС: Служебното правителство обрича на гибел Старозагорски регион
Съдържание от ГЕРБ-СДС Съдържание от ГЕРБ-СДС

С решенията си регионът на Стара Загора да бъде лишен от предвидените средства за изграждане на индустриални зони и газова централа да замести четири ТЕЦ-а и 3-те рудника в комплекс „Марица изток“, служебните министри на икономиката и енергетиката слагат кръст на Старозагорски регион. Това заяви водачът на листата с кандидатите за народни представители на Коалиция ГЕРБ – СДС в Старозагорски избирателен район Красимир Вълчев по време на пресконференция. В нея участваха още бившият заместник-министър на енергетиката Жечо Станков и кандидатът за народен представител Маноил Манев.

Красимир Вълчев изрази недоумение, че временно правителство може с лека ръка да решава съдбата на обекти, гарантиращи енергийната сигурност на България, без да вземе предвид, че има технологични решения за продължаване на работата на комплекс „Марица изток“. Те се проучват от всички водещи експерти в областта и ще бъдат остойностени. Красимир Вълчев добави, че се е запознал с доклад, изготвен от учени от Минно-геоложкия университет, според който в района на комплекса има подходящи условия за улавяне и съхранение на въглероден диоксид.

„Трябва ясно да се каже, че ако спре работа минно-енергийният комплекс, през зимните месеци ще останем без електрически ток и ще настъпи катаклизъм“ – категоричен е водачът на листата на ГЕРБ – СДС. Красимир Вълчев определи управлението на временното правителство като крайно безотговорно и некомпетентно и че защитава определени икономически интереси, които ще навредят на държавата и на обществото.

Енергийният експерт Жечо Станков, който е и кандидат за народен представител на Коалиция ГЕРБ – СДС от Бургаски избирателен район, подчерта, че правителството на Бойко Борисов е постигнало много изгодни за България договорености по линия на „Зелената сделка“. „Освен това няма нито един европейски документ, в който да се казва, че въглищни централи и мини трябва да бъдат затворени“ – заяви Жечо Станков. Красимир Вълчев добави, че България е убедила Брюксел да няма крайна дата за този процес.

„Европа е лидер в амбицията да няма нетни емисии на парникови газове и нашата политическа воля е да ги намаляваме чрез прилагането на хибридни технологии“ – каза Жечо Станков. Той призова да се изчакат следващите 2 – 3 месеца, когато се очаква докладът на международния консултант, който ще предложи работещи решения за комплекса. Според него обаче вариантът е в максимално кратки срокове ТЕЦ „Марица изток 2“ да получи механизъм за капацитет, за да има гарантирано финансиране, защото комплексът е от изключителна важност за страната ни.

Красимир Вълчев коментира и решението на служебния министър на икономиката Кирил Петков да лиши Стара Загора от предвидените 100 млн. лева за изграждане на индустриална зона. „Планирано е в България да бъдат създадени нови четири индустриални зони и икономическите реалности, наличните свободни терени и централното географско място с отлична комуникация за шосеен и железопътен транспорт, определят Стара Загора като една от най-подходящите локации. С решението това да не се случи, както и визията на служебния кабинет за бъдещето на ТЕЦ „Марица изток 2“ и „Мини Марица изток“, регионът се обрича на гибел“ – категоричен е Красимир Вълчев.

 Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари към новината

Още новини от Политика