Новини от област Стара Загора и България

Балкански винени Оскари

Гръцко вино спечели Гранд Трофея за най-добро вино на Балканите

857 18/06/2021 10:37 Икономика Бизнес
Гръцко вино спечели Гранд Трофея за най-добро вино на Балканите
Divident.€U Divident.€U

Виното на старозагорската изба ROXS Winery беше отличено за най-добро българско вино на Балканите

Vinsanto Late Release 2001 на гръцката изба Estate Argyros бе обявено за най-доброто вино на Балканите за момента. Решението на експертното жури стана ясно по време на традиционната церемония по награждаването, наречена “Балкански винени Оскари”, на десетото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал (The Balkans International Wine Competition and Festival, BIWCF).

Най-престижното отличие в Конкурса бе връчено от един от специалните гости на Фестивалa – министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков. Редом с него на откритата сцена във фестивалното Винено градче пред НДК беше и новият председател на журито на BIWCF – сръбският съдия и винен експерт Игор Лукович.

„Винаги е огромно удоволствие да дойда в София, но този път също е и огромна чест. 10 години са зад нас и съм сигурен, че следващите 10 ще бъдат още по-добри. Балканският международен винен конкурс, благодарение на Галина Нифору, ни показва какво можем да направим, когато сме заедно. И това не е само история за качеството на вината, за тероарите, за разнообразието, количеството бутилки и т.н. Това е история за приятелството и съвместната работа“, каза Лукович и завърши кратката си реч с хумористична забележка за дъждовно време в София: „Да покажем днес, че ценим виното повече от водата!”.

За да вземе трофея за най-добро оранжево вино (Vinarium Pinoranz 2019, Vinarium Winery, Сърбия) от името на своите сънародници, които не успяха да присъстват в София, на сцената се качи сръбският посланик у нас Желко Йович.

„Смятам, че събития като Балканския международен винен конкурс и фестивал са най-доброто място за заздравяване на връзките между хората, за пиене на най-доброто вино, за водене на сладки разговори с хубави хора. Желая здраве и успех и като сръбски посланик в България, надявам се всички наградени вина ще бъдат свръбски и български”, каза духовито Н. Пр. Йович.

Трофеят за „Най-добра изба на Балканите” бе присъдена за втора поредна година на турската Suvla Winery. Отличието се присъжда на избата, спечелила най-много медали в конкурсната част.

В края на церемонията директорът на BIWCF Галина Нифору обяви следващата страна домакин на конкурса. През 2022 година журито на превърналия се в институция винен форум ще оценява балканските вина в Гърция.

„Сигурнa съм, че гръцките винарни и институции ще направят това събитие невероятно през следващата година. Наистина е прекрасно да обикаляме всички балкански страни с този форум. Дава ни възможност да се опознаем, да създадем приятелства и да популяризираме балканските вина”, каза Галина Нифору.

Ето пълния списък с носителите на трофеите в различните категории:

● Трофей за най-добър дизайн на етикет – Carmenere 2019, Chateau Kamnik, Северна Македония
● Трофей за най-добро специално вино – Nalozhen Pelin, Yalovo winery, България
● Трофей за най-добро органично вино – Tamjanika Selena Orange 2020, Plavinci Winery, Сърбия
● Трофей за най-добро сухо бяло вино – Museum Collection White 2019, Gerovassiliou, Гърция
● Трофей за най-добро сухо червено вино – Artisan Syrah 2016, Brzanov winery, Северна Македония
● Трофей за най-добро сухо розе – Heritage Rose de Noir 2020, Edoardo Miroglio, България
● Трофей за най-добро пенливо вино – Brut Blanc de Blanc 2016, Edoardo Miroglio, България
● Трофей за най-добро оранжево вино – Vinarium Pinoranz 2019, Vinarium Winery, Сърбия
● Трофей за най-добро десертно вино – Vinsanto Late Release 2001, Estate Argyros, Санторини, Гърция
● Трофей за най-добро полусухо вино – Jeruzalem Ormoz, Rheinriesling 2020, Puklavec Family Wines, Словения
● Трофей за най-добро полусладко вино – Grasa Dulce – Vinoteca 1985, Cotnari, Румъния
● Трофей за най-добро червено вино от местни сортове – Gamza 2020, Vidinska Gamza, България и Barovo Red, 2018, Tikves Relais & Chateau, Северна Македония
● Трофей за най-добро бяло вино от местни сортове – Canava Hrissou, Assyrtiko Santorini 2018, Tselepos Winery, Greece
● Трофей за най-добро десертно вино от местни сортове – Monemvasia – Malvasia From Barrels 10 years, 2011, Monemvasia Winery, Гърция

Останалите участници в оспорваната надпревара с рекорден брой мостри си разделиха двойни златни, златни, сребърни и бронзови отличия. Наградите за най-добро вино по държави – Best of Show – бяха обявени още след края на конкурса в Скопие, а по време на официалните „Балкански винени Оскари” своите статуетки взеха представители на българския победител – Roxs Winery, и на турския – Chamlija Winery.

Ето и на кого бяха присъдени отличията Best of Show по страни:

● Албания – Merlot 2018, Belba Winery
● Босна и Херцеговина – Collection Cabernet Sauvignon & Merlot, 2018, Fazan winery
● България – SM by Snejana Mutafchijska 2018, Roxs Winery
● Гърция – Afoura Santorini Assyrtiko 2019, Anhydrous Winery
● Косово – Grand Rahova Reserve 2019, Labi wines
● Румъния – Issa Sauvignon Blanc 2020, Crama La Salina
● Северна Македония – Signature Merlot 2017, Grand Reserva, Chateau Kamnik
● Сърбия – Dina Grasac Sparkling 2018, Vinarija Vinum
● Словения – Brut Seven Numbers, Puklavec & Friends
● Турция – Asticus Mons Cabernet Sauvignon 2018, Chamlija
● Хърватия – Prisbus Reserva 2018, Baraka winery
● Черна гора – Stari Podrum Vranac 2013, Plantaze winery
Балканският международен винен фестивал продължава до 19 юни включително и посреща жителите и гостите на София в специално изградено Винено градче в парка пред НДК. Освен да се запознаят с някои от най-интересните изби от България и Балканите, любителите на виното ще имат възможност да дегустират и наградените вина в специална Златна шатра.

Коментари към новината

Още новини от Икономика