Новини от област Стара Загора и България

Признание

Старозагорецът Николай Райков с номинация за най-добър писател на EUROCON 2021

8685 18/06/2021 09:54 Култура Книги
Старозагорецът Николай Райков с номинация за най-добър писател на EUROCON 2021
Divident.€U Divident.€U

Победителите в отделните категории бяха излъчени след гласуване

Писателят Николай Райков от Стара Загора е номинацията на България за европейските награди на EUROCON 2021 в категорията автор с цялостен принос за последните 10 години.
„След оспорвано гласуване в отделните категории бяха излъчени победителите, които български делегат ще представи на работната среща на Европейската наоучнофантастична асоциация на фестивала Еврокон през юли във Фиуджи“, отбелязват организаторите. Всички номинации можете да видите на сайта: https://fandombg.org/eurocon/.

Eurocon е ежегодна конференция за фентъзи и научна фантастика, провеждаща се на територията на Европа. Всяка година посетителите гласуват къде да бъде проведена конференцията през следващата година. Първият домакин на събитието е град Триест в Италия през 1972. България също намери своето място сред държавите домакини – през 2004 Пловдив се превърна в центъра на европейската фентъзи и фантастична литература.
Сред почетните гости на фестивала тази година ще бъдат: Иън МакДоналд, автор на популярни и награждавани научнофантастични романи, сред които “Brasyl” и “The Dervish House”. Носител на Локус, Хюго, Филип Дик, Джон Кемпбъл и други награди, включително на наградата Grandmaster of Science Fiction на ESFS.
Николай Райков е роден на 21 юни 1981 г. в Стара Загора. Завършва информационни технологии в Чикаго, след което се завръща в родината ни. Автор е на първите по рода си приказки-игри "Голямото приключение на малкото таласъмче", "Още по-голямото приключение на малкото таласъмче", "Добросъците" и "Приказка от два свята".

Само за няколко години се превръща в един от най-популярните и обичани детски писатели на България, а книгите му се продават в многохилядни тиражи. Става най-младият носител на престижната награда „Константин Констанинов“ на Министерството на културата и е двукратен носител на „Бисерче вълшебно“ - наградата, в която самите деца гласуват за своята любима книга. Създател е и на настолните игри „Таласъмски истории“ и „Невидим свят“, които също се радват на значим интерес. Повече за творчеството на българския автор можете да научите на сайта prikazka-igra.com.
Миналата година Никола Райков подписа впечатляващ договор с голямо китайско издателство за правата върху цялото си творчество, включващо четири детски книги и две настолни игри. „Haitian Publishing House“ откупи правата и за аудио версиите на книгите.

Коментари към новината

Още новини от Култура