Новини от област Стара Загора и България

ЦИЕС - Стара Загора

Благовеста Шинева: Търгуващите с Великобритания фирми да се готвят за UKCA маркиркировка

1523 16/06/2021 17:35 Икономика Бизнес
Благовеста Шинева: Търгуващите с Великобритания фирми да се готвят за UKCA маркиркировка
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Фирмите, които изнасят технически продукти за Великобритания – машини, електрически съоръжения, битови уреди, строителни продукти, трябва да се подготвят за новите изисквания за износ, които ще бъдат в сила след 1 януари 2022 година, съобщават от Центъра за изпитване и европейска сертификация в Стара Загора.

СЕ маркировката, която се изисква при търговия със стоки в ЕС, ще важи във Великобритания само до края на тази година. След това производителите и икономическите оператори трябва да имат върху стоките, които се изнасят за Великобритания UKCA маркировка.
Великобритания вече има национална маркировка за качество и безопасност, а тя ще се издава единствено от нотифицираните органи там.

Има много български производители, които изнасят едновременно в Германия, Великобритания и други страни. Смятам, че новите изисквания ще ги затруднят, затова трябва да започнат да се готвят от сега, казва Благовеста Шинева, управител на ЦИЕС – Стара Загора.
Центърът за изпитване и европейска сертификация в Стара Загора е с утвърдено име в изпитването и сертификацията на технически продукти , сертификацията на системи за управление , техническия надзор, обследването на енергийната ефективност.
Българският нотифициран орган е в процес на сключване на двустранни споразумения със свои колеги във Великобритания, за да улесни клиентите си.
„В преговори сме с един от най-големите одобрени органи за сертифициране на строителни продукти. Идеята е те да признават нашите доклади от одит и въз основа на тях да издават UKCA маркировка на нашите клиенти.
Същото важи и за тях. Въз основа на одитите им, ние ще издаваме CE маркировка на техни клиенти“, казва Шинева.

Тя съветва българските производители и търговци на първо място да се запознаят с правилата за свободно движение на стоки, да спазят сроковете и да се обърнат към компетентния орган във Великобритания.
Изисквания за UKCA маркировка важи за фирмите, които търгуват с Шотландия, Уелс и Англия. Северна Ирландия остава в рамките на европейския пазар.

Коментари към новината

Още новини от Икономика