Новини от област Стара Загора и България

Инж. Славин Янакиев

Цената на материалите за машиностроенето стигна 15-годишен връх

994 15/06/2021 14:04 Икономика Бизнес
Цената на материалите за машиностроенето стигна 15-годишен връх
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Въпреки големия ръст на поръчките, машиностроителното предприятие "Прогрес" АД не успява да излезе на печалба

Рязко поскъпване на желязото, пластмасата, медта и алуминия отчитат от машиностроителния бранш. Цената на желязото като суров материал е нараснала с над 60% и е стигнала 15-годишния си връх, казва изпълнителният директор на старозагорското предприятие „Прогрес“ инж. Славин Янакиев.

Инж. Славин Янакиев"Прогрес" изработва технически отливки и ги доставя на машиностроителни предприятия в цял свят. То снабдява с отливки 60 до 70% от българските машиностроителни фирми.

Скок на разходите Цената на чугуна от 400 долара за тон е скочила на 750 долара за тон. Значително са поскъпнали и така наречените "конструктивни материали" – винкели, тръби, ламарина и други.

Заедно с нарастването на цените на материалите нн световните пазари, от предприятието отчитат ефекта и от увеличението на цената на тока у нас. Еленергията заема около 30% от себестойността на произвежданите изделия. Днес „Прогрес“ купува еленергия за 150 лв за мегаватчас, докато миналата година по това време са плащали около 90 лв. Така от общата себестойност на произвежданите изделия 40% от разходите са от цената на материалите, 30% са за ток, а останалите отиват за заплати, обобщават от ръководството на "Прогрес".

В същото време няма как да променим договорите с клиентите си, тъй като те вече са сключени и работим на твърди цени, допълва Янакиев. Това несъмнено ще окаже влияние и на годишния финансов резултат.

Ръст на поръчките Рязкото увеличение на цената на материалите е съпроводено и с ръст на поръчките за старозагорското машиностроително предприятие. През последните 2-3 месеца търсенето на отливките дори е по-голямо от успешната 2019 година.

"Реално работим на по-големи обороти и на по-висока цена на суровините, но това определено не носи печалба", казва Славин Янакиев.

„Прогрес“ е част от структурата на „Холдинг Загора“. Предприятието успя постепенно да възстанови обемите си от преди кризата с коронавируса. „Ние стоим в началото на  всеки машиностроителен процес. По тази причина при нас кризата в бранша се усеща още в нейния зародиш“, отбелязва директорът на предприятието.

Ефектът на коронавируса През март и април миналата година „Прогрес“ регистрира спад на производството си от 50%. Причината е, че голяма част от клиентите им са в Италия, а страната по това време беше най-силно пострадала от кризата с коронавируса. След май 2020 г. започва постепенно възстановяване на обемите на производство.

Днес в „Прогрес“ работят около 500 души. Цифрата на заетите е постоянна през последните 10 години. Независимо от трудностите през пролетта, ръководството не е предприело съкращения. Използвало е мярката 60:40, която е помогнала за запазване на работната ръка в трудните месеци.

За последните 10 години „Прогрес“ е удвоило оборота си от 20 млн. лева на 40 млн. лева. Само през 2018 г. са въведени дълготрайни материални активи на стойност 7,5 млн.лева. Инвестираните средства през последните години са  в размер на 10 млн.лева.

Коментари към новината

Още новини от Икономика