Новини от област Стара Загора и България

Лечебното заведение най-вероятно ще бъде обявено в несъстоятелност

Болницата в Раднево остана без кандидат - купувач

Болницата в Раднево остана без кандидат - купувач
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Общинските съветници на Раднево ще решат какво да предприемат на заседанието си на 24 юни

Срокът за участие в приватизацията на общинската болница в Раднево „д-р Димитър Чакмаков“ изтече на 11 юни. До този момент обаче кандидат–купувачи за здравното заведение няма. Това съобщи за Divident.EU кметът на миньорския град д-р Теньо Тенев.

От тук нататък Общинският съвет трябва да реши какво да прави - нова приватизация или обявяване на болницата в несъстоятелност. "Ще изпълня това решение, което вземат общинските съветници на заседанието си на 24 юни", допълни Тенев. Според него, ако местният парламент се обедини около решението за обявяване на болницата в несъстоятелност, се върви към закриването й. Ще последват процедури по обявяване на търгове и разпродаване на имуществото. Кредиторите чакат парите си, посочи Тенев.

"Днес събирам колегите общински съветници за предложения как да действаме от тук нататък", каза за медиата ни председателят на Общинския съвет в Раднево – д-р Румен Йовчев. Според него има вариант да се удължи срока за подаване на документи за приватизация, но тепърва възможностите за това ще бъдат обсъдени с юристи.

„Обявяване на несъстоятелност на болницата е може би най-вероятната възможност. Няма как общината да продължи да подпомага болничното заведение, защото дълговете са огромни, а приходите – незначителни. Дори при най-добро желание от страна на общинските съветници, дори и да погасим дълговете, то още на следващия ден болницата ще започне да генерира нови разходи, които многократно надвишават приходите й", каза Йовчев.

Досегашният кандидат-купувач Ибрям Алиев е закупил тръжна документация, но не е внесъл необходимия депозит от 100 000 лева в определения срок. Председателят на общинския съвет не знае каква е причината Алиев да се откаже от участие. Обявената цена в тръжната процедура на Медицинския център беше 554 000 лева, а на УМБАЛ „д-р Димитър Чакмаков“ – 682 000 лева.

Днес председателят на Общинския съвет д-р Йовчев ще изпрати писмо до новия управител на болницата – д-р Христо Желев, с искане да предостави актуална информация за финансовото състояние на лечебното заведение до момента. Радневската болница не работи с пациенти вече месец.

Потърсихме единствения известен до момента известен кандидат-купувач на Радневската болница Ибрям Алиев с въпрос дали се отказва окончателно да купи болницата. Ето какво каза той:

- Господин Алиев, отказвате ли се от намерението да купите радневската болница?
- Не се отказвам. Нещата обаче трябва да се подредят, както е редно.

- Защо не внесохте депозит, след като сте закупили тръжни документи?
- Не внесох депозит, защото при огледа на болницата установих, че има имот в близост до болницата и парк около нея, които трябва да бъдат в капитала на дружеството. Има законови разпоредби. Ако реша да увелича леглата в болницата на 120, например, каквито са намеренията ми, по Закон трябва да имам терен от 15 дка, а сега прилежащият терен е едва 3 дка. Така, според Закона няма да имам възможност да реализирам инвестиционните си намерения.

- Какво всъщност е желанието Ви?
- Паркът около болницата и сградата вляво, която сега се ползва от Медицинския център трябва да са в капитала на дружеството.

- Какви средства предвиждате да инвестирате в болницата, ако се стигне до сделка?
- Ще инвестирам между 2-3 млн. лева в подобряване на материалната база и в нова апаратура.

Преди близо две седмици граждани на Раднево се обявиха с подписка против продажбата на общинската болница. Тяхното искане беше да се спре приватизацията. Те поискаха и оставката на председателя на Общинския съвет в миньорския град – д-р Румен Йовчев.

Коментари към новината

Още новини от Здраве