Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Вредители са причина за слабия цъфтеж на липите

Вредители са причина за слабия цъфтеж на липите
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Това се случва обикновено при по-влажна пролет

Вредители са причина за това до средата на юни тази година да не чувстваме упойващия аромат на липите в Стара Загора. Има и цъфнали пъпчици, но те са значително по-малко от обикновено. При повечето дървета, пъпките стоят неразцъфнали, а листата на дърветата са покрити с лъскаво и лепкаво покритие.

Това се случва често при по-влажна пролет, казва доц. Нели Грозева, биолог от Тракийския университет. През седмицата специалисти от секция "Зоология" на Аграрния факултет в Тракийския университет  ще изследват листа  от старозагорските липи , за да установят точно кои вредители причиняват болестното състояние на липите.

Вредителите могат да бъдат цикади или листни въшки, смята доц. Грозева. Това са вид насекоми. Листните въшки се хранят с растителни сокове. Насекомите засмукват проводящата тъкан на листа, поглъщайки соковете на растението. Така вредителите усвояват белтъците, а през каналите си отделят захари. Затова по листата капе лепкава „медена“ роса и изглеждат омазнени. Понякога листните въшки носят и вируси, които допълнително разболяват листната маса на дърветата.

Споменатите вредители обикновено се появяват при влажна пролет като тази. Ако дърветата се измият няколко пъти със силна водна струя, има шанс увреждането по листата и цветовете да намалее. Подобно измиване обаче трудно може да се осъществи на практика, смята доц. Грозева.

Коментари към новината

Още новини от Общество