Теменужка Петкова: Строим ударно 308 километра от "Турски поток" за 250 дни

Теменужка Петкова: Строим ударно 308 километра от Турски поток за 250 дни
Divident.€U Автор: Divident.€U

Първите 308 километра от трасето на „Турски поток“ трябва да бъдат изградени до началото на следващата година. „Булгартрансгаз“ вече изгражда първите 11 километра, които представляват входната точка на газдопровода от Турция към България. Това заяви в сутрешния блок на бТВ енергийният министър Теменужка Петкова. Целта е да бъде направена връзката с готовите 140 километра газопроводна мрежа, след което да се продължи строителството на тръбата към Сърбия. Срокът за построяване на трасето е 250 дни и ние ще сме готови в началото на 2020 година с тези 308 километра.

Петкова заяви, че в договора ни с Русия няма предвидени санкции, които страната ни да плати заради забавянето на проекта. Има обективни причини, поради които тези проекти бяха забавени – това са обжалванията на консорциумите, които участваха в търга, посочи тя.

Според нея България няма да бъде на загуба и от транзитните такси, тъй като до 2020 година страната ни ще получи около 9 млрд лева от такси, а ще плати около 2 млрд лева, оставайки с печалба от около 7 млрд лева. Това, което ние ще получим по този проект превишава многократно това, което щяхме да получим като транзитни такси, показали икономическите анализи.

До края на октомври енергийният министър очаква да бъде подписат лиценз за удължаване на живота на VI-ти блок на АЕЦ Козлодуй с още 30 години.

Коментари към новината

Още новини от Бизнес