Новини от област Стара Загора и България

Боян Чуков разкрива тайните механизми за управление на света в нова книга

9330 04/06/2021 14:23 Култура Книги
Боян Чуков разкрива тайните механизми за управление на света в нова книга
Divident.€U Divident.€U

Книгата „Прекрасният нов свят след 1984“ беше представена в Стара Загора от нейния автор, офицерът от българското разузнаване, дипломат  и експерт по национална сигурност, Боян Чуков. Срещата в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ беше организирана от ръководството на ВМРО – Стара Загора.

„След представянето на книгата на финансовия експерт Кузман Илиев „Кой управлява парите ни“, днес продължаваме темата за невидимите процеси в съвременното общество, чрез които глобалният свят на корпорациите се опитва да подчини държавите на личните си интереси и да разруши националната им идентичност“, каза при откриването на срещата председателят на областната организация на войводите Красимир Червилов.

Как глобалният елит крои своите планове? Има ли конкретен проект за бъдещето, който се налага чрез различни наднационални структури? Дали правителствата не са просто марионетки, изпълняващи чужди планове, стратегии, доктрини? Това са само част от въпросите, на които търси отговор новата книга на Боян Чуков.

„Освен глобалните прозрения за скритите механизми, които движат света в определена посока, „Прекрасният нов свят след 1984“ разглежда и две теми, които ни засягат лично като българи и старозагорци – това е темата за опазване на българщината и за съдбата на комплекса „Марица-изток“, посочи издателят на вестник „Национална бизнес поща“ Станимир Стоянов, който представи автора и книгата.

Боян Чуков е офицер от българското разузнаване. Има инженерно образование. През 80-те и 90-те години на миналия век работи под дипломатическо прикритие в българските посолства в Париж и Мадрид. Специализира в Института за политически науки в Париж (Sciences Po). Бил е член на Националния консултативен съвет към Дипломатическия институт на Министерството на външните работи. Секретар е на Съвета по национална сигурност и външнополитически съветник в две правителства на България - в кабинетите на Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Владее френски, испански, руски, гръцки и английски език. През 2020 г. издава книгата „Матрицата отвътре“, също посветена на скритите процеси в глобалното общество и стремежът те да бъдат овладени и контролирани от невидими личности и организации.

Заглавието на новата книга съчетава имената на два световноизвестни антиутопични романа – „Прекрасният нов свят“ на Олдъс Хъксли  и „1984“ на Джордж Оруел. „С тези свои романи писателите не създават някакъв фантастичен свят, а алармират света за процесите, на които той трябва да се противопостави“, посочи Боян Чуков. „Истината е, че „Прекрасният нов свят“ вече е конструиран и ние живеем в него“, допълни той.

Светът днес се управлява от два контура – видим и невидим. Видимият – това са международните институции, за които всеки ден слушаме в новините – ООН, Световната банка, правителствата на различните държави и т.н. Невидимият контур са тайните общества, които чертаят ходове с десетилетия напред, опитвайки се да подчинят обществените отношения на своите интереси.

В последните 30 години една от основните цели на тези тайни общества е разрушаването на суверенитета на националните държави. „Причината е, че държавността пречи на транснационалния капитал да овладее ресурсите на тези държави и да ги подчини на глобалните си интереси“, посочи авторът. „Тенденцията е след разрушаването на националната идентичност на държавите управлението на населението да бъде поето от световните корпорации. Един от инструментите за постигане на тази цел е унищожаването на т.нар. „средна класа“ и налагането на общество от нов тип с ограничен елит и огромна маса, която ще се управлява чрез „минимален базов доход“.

„Границата между живата и неживата материя се размива пред очите ни. Вграждането на чип за контрол на човешкия мозък от изкуствен интерект вече е напълно възможно. Но притежава ли изкуственият интелект хуманността на човешкото съзнание? Светът беше свикнал да променя околната среда – а днес живеем в свят, който променя и контролира човешкото съзнание. Сега е срашно модерно да се говори за „зелена енергетика“, която защитава оцеляването на различни екосистеми, но забравя човека и неговото съществуване в съвременния свят“, посочи Боян Чуков.

Книгата „Прекрасният нов свят след 1984“ посочва и мястото в целия пъзел от скрити взаимоотношения и интереси на днешната пандемия от коронавирус, на Клубът на богатите в Давос, анализира плановете на Римския клуб, създаден от Аурелио Печей в началото на 20 век именно с цел да води света в правилната посока и много други.

Коментари към новината

Още новини от Култура