Новини от област Стара Загора и България

Избираме изпълнител на новата спортна зала "Арена" в Стара Загора в началото на 2022 г.

Избираме изпълнител на новата спортна зала Арена в Стара Загора в началото на 2022 г.
Divident.€U Divident.€U

Изложба с най-добрите проекти от конкурса може да се разгледа до края на юни 

Предстои сключването на договор за преминаване към работна фаза на проекта за изграждане на Многофункционалната спортна зала в Стара Загора. Договорът трябва да приключи за срок от 5 месеца.

В началото на следващата година ще стартира и конкурса за избор на изпълнител на залата. Това съобщи главният архитект на общината – Виктория Грозева. Днес тя връчи наградата на спечелилата фирма в конкурса за идеен проект – "АТЕК–ВД" ЕООД.

На официална церемония в Културен център Стара Загора бяха връчени награди и на останалите лауреати в конкурса за идеен проект на Многофункционалната спортна зала, която ще бъде изградена в старозагорския парк „Артилерийски“.

На второ място беше класирано проектното предложение на „Тилев архитекти“ ЕООД, гр. София, а бронзът грабна „АТМ“ ЕООД, гр. София.

„Конкурсът за идеен проект за Многофункционалната зала се проведе при засилен интерес и много участници, сериозно подходили към задачата. Радостното за нас беше, че имахме интерес от водещи проектантски бюра в България“, каза в началото на церемонията арх. Виктория Грозева.

Наградите бяха връчени от част от журито, оценило проектите - зам.-кметът Красимира Чахова, началникът на отдел „Обществени поръчки“ в местната администрация Мария Боянова и гл. арх. Виктория Грозева.

След връчване на официалната грамота авторският колектив на спечелилия първо място проект в състав проф. Валери Иванов, арх. Калоян Колев, доц. д-р. инж. Цветан Георгиев, гл. ас. д-р. инж. Николай Милев и ландшафтен архитект Мария Грозева, представи пред присъстващите своето предложение. „Ние заложихме на няколко основни принципа, които са новаторски в българската проектантска практика. Съобразихме се с амбицията на общината да изгради уникален, многофункционален обслужващ комплекс, съчетаващ в себе си условия за спорт, за рекреация, хранене, обслужване и търговия. Нашата работа беше предшествана от анализ на социокултурния и урбанистичен контекст на територията“, обясни проф. Валери Иванов.

Многофункционалната спортна зала ще разполага с хранителен магазин на най-долното ниво, панорамен ресторант с изглед към парка, музей на спорта, както и удобни места за паркиране.
На най-горното ниво са зоните за журналисти и за ВИП гости, както и техническите помещения, стана ясно от представянето на проекта.

В края на официалната церемония беше открита изложба с конкурсните проекти. Тя ще може да бъде видяна ва втория етаж във фоайето на Културен център „Стара Загора“ до края на юни.

Пpoeĸтнитe peшeния тpябваше дa пpeдлoжaт cъздaвaнe нa ycтoйчивa, фyнĸциoнaлнo пpигoднa и мoдepнa apxитeĸтypнa cpeдa, c плacтичнo фacaднo peшeниe, yниĸaлeн apxитeĸтypeн oбpaз и интepиop, както и зaдължитeлнo интeгpиpaнe нa cпopтнaтa зaлa c пapĸa и oĸoлнoтo зacтpoявaнe – ĸaтo oбeм, гpaдoycтpoйcтвeнo peшeниe и впиcвaнe нa cгpaдaтa в дeнивeлaциятa нa тepeнa.

Cгpaдaтa щe oбeдинявa фyнĸции нa cпopтнo cъopъжeниe c ĸaпaцитeт 5200 ceдящи мecтa, ĸoнцepтнa зaлa и бизнec зoнa c ĸoнфepeнтeн блoĸ, xpaнeнe и paзвлeчeния и peĸpeация. Oбщaтa cтoйнocт нa инвecтициятa в пpoeĸтиpaнeтo и изгpaждaнeтo нa cгpaдaтa e 25 000 000 лева c ДДC.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество