Актриса от хитовия "Форест Джъмп" представя свой спектакъл на „Пиеро 2019“

Актриса от хитовия Форест Джъмп представя свой спектакъл на  Пиеро 2019
Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Единадесетото издание на куклено-театралния фестивал за възрастни „Пиеро 2019“ ще бъде официално открито на 24 септември. Церемонията ще се състои във фоайето на Държавна опера Стара Загора, където почитателите на театралното изкуство ще станат свидетели на куп интересни прояви. Там ще бъде разположена впечатляващата инсталация „Конгломерат“ на младия художник-сценограф Огняна Стефанова, която участва в Световното биенале по сценография в Париж и все още не е показвана в България. Балетната трупа на Държавна опера Стара Загора ще открие фестивала с балетния спектакъл „Гето“.

Общо 35 ще бъдат изявите, включени в програмата на „Пиеро 2019“. 9 от спектаклите влизат в конкурсната програма на фестивала.  За първи път членовете на журито ще бъдат 7 – с двама повече, отколкото в предходните години, подчерта директорът на Куклен театър Стара Загора Дарин Петков. „В журито участват хора с различни специалности – режисьори, актьори, драматурзи, театроведи, художници, композитори. Целта ни беше да включим по-богата палитра от професии, защото това прави оценката още по-обективна.“, коментира той.

Палитрата от съпътстващи изяви включва изложби, концерти, перформативни инсталации, уличен театър, театър на движението, прожекции и много други. „Пиеро“ става все по-мащабен и тази година той ще превземе сцените на Кукления и Драматичния театър в Стара Загора, на Държавната опера и дори някои улични пространства.

В конкурсната програма са включени както традиционни, така и експериментални форми на куклено-театралното изкуство за възрастни, а извънконкурсната програма е изключително богата, както на интересни спектакли, така и със съпътстващи събития. Ще видим спектакъл на японския театър „НО“, обявен от Юнеско за част от световното нематериално културно наследство, изложбата „Сценография за куклен театър“ на арх. Иван Цонев, който е един от главните представители на модерния български куклен театър. Над 10 от спектаклите са сканирани чрез специална технология, за да се гледат с помощта на очила за виртуална реалност. Така фестивалът ще хвърли своеобразен мост между история, настояще и бъдеще.

На 25 септември зрителите имат шанса да видят ще могат да видят постановката „Грешка 404“ на театър „Angeles de Trado“ Испания. Спектакълът е без думи и е адресиран към съвременните хора, пристрастени към новите технологии. На 27 септември от 16 часа в Драматичния театър зрителите ще могат да видят постановката „Последният плъх от Терезин“ на холивудската актриса Хилъри Чаплайн, популярна с участието си в хитовата лента „Форест Джъмп“.

Старозагорци ще имат възможност да се запознаят и с юбилейното издание за 60-годишната история на Кукления театър в Стара Загора, което носи името „Истории за часовник, кукли и липов чай“.

Голяма част от събитията в програмата са с вход свободен. Целта е повече старозагорци и гости на града да се докоснат до богатата фестивална програма и да усетят ритъма на съвременното куклено изкуство, посочи Дарин Петков.

„Странно е, но част от програмата за следващото издание на „Пиеро“ вече се оформя, защото желаещите да представят свои постановки тази година бяха толкова много и токлока качествени, че част от тях бяхме принудени оставим направо за 2020 година“, посочи той.

Фестивалът „Пиеро 2019“ ще приключи на 29 септември с връчване на престижните награди – за най-добър спектакъл, режисьор, актьор, сценография , за млада театрална критика, малки форми и станалата традиционна през годините награда за цялостен принос.

Организатори на фестивала са Държавен куклен театър – Стара Загора, Община Стара Загора, Сдружение с нестопанска цел „Пиеро“ и Министерство на културата.

Международният  фестивал „Пиеро“в Стара Загора е отличен от Европейската фестивална асоциация с европейски лейбъл за значимост и иновативност EFFE 2019-2020.

Коментари към новината

Още новини от Изкуство