Новини от област Стара Загора и България

Синдикатите в ТЕЦ "Марица изток 2" готвят протест

Синдикатите в ТЕЦ Марица изток 2 готвят протест
Divident.€U Divident.€U

Синдикатите от ТЕЦ „Марица изток 2“ изразиха притеснението си от факта, че в рамките на две седмици пишат втора декларация във връзка с безпокойството си относно действията на държавната КЕВР към ТЕЦ „Марица изток 2“. Притесненията на енергетиците са свързани с факта, че не е предвидено централата да продава на регулирания пазар, а само на свободния, тъй като стойността на нейния ток е висока.

Според енергийния регулатор, продажната цена на ТЕЦ „Марица изток 2“ е 210 лева за мегаватчас, което е със 76 процента по-скъпо от цената на тока за бита и прави тока от централата непродаваем.
„С растящо безпокойство следим отблизо развитието на процеса по подготовка на ценовото решение на КЕВР за периода 01.07 2021 – 01.07. 2022 година, се казва в откритото писмо.

То е изпратено до министър-председателя Стефан Янев, министъра на енергетиката Андрей Живков, председателя на КЕВР Иван Иванов, президентите на КНСБ и Подкрепа – Пламен Димитров и Димитър Манолов.
Синдикатите посочват още, че, ако не се вземат мерки, има опасност ТЕЦ „Марица Изток 2“ да спре работа и да се стигне на недостиг на ток в страната. Те съобщават, че са готови да преминат към протестни действия, за да защитят работата си.

"Ако КЕВР реши, че ТЕЦ 2 не може да участва на регулирания пазар заради тази цена, от 1 юли централата няма как да работи, защото няма къде да продаде тази енергия. Освен, че стотици енергетици ще останат без работа,  убедени сме, че и енергийната система ще има недостиг на енергия", коментират от КТ Подкрепа в ТЕЦ „Марица-изток 2“.
Това ще бъде катастрофално и скъпо следствие от дългото безхаберие относно реформите в сектора и ще засегне цялата страна, не само работещите тук, предупреждават в писмото си синдикатите. Писмото е подписяано от председателите на двата синдиката – КНСБ и КТ Подкрепа в дружеството.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика