Новини от област Стара Загора и България

Ученици представиха свои филми в програмата на „Златната липа“ за Деня на детето

405 01/06/2021 17:50 Култура Сцени
Ученици представиха свои филми в програмата на  Златната липа  за Деня на детето
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Учениците от три старозагорски училища направиха днес специално представяне на създадените от тях филми, с които участват в тазгодишното издание на кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“.

На сцената в Културен център „Стара Загора в бившия Синдикален дом на културата първи излязоха възпитаниците на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, които представиха филмите „Забранявам!“ и „Чиста душа“, заснети под ръководството на сценариста Николай Колев, написал сценария за филма „XII a“ и Центъра за подкрепа на личностното развитие.

Режисьорът на лентата „Забранявам!“ Йоан Иванов призна, че да създадеш филм не е никак лесно. „Изисква много труд, време, усилия и любов към киното. Благодаря на хората, които участваха в тези филми, защото без тях те нямаше да стигнат до голям екран. Киното е „отборен спорт“ и съм щастлив, че работих с хора, които обичат киното също като мен“, каза пред пълната зала Йоан Иванов.

Той посъветва учениците, дошли в залата да намерят приятели, с които да правят това, което самите те обичат и да се забавляват заедно така, както екипът му се е забавлявал, докато са правили снимките на филма му.

Прожекцията продължи с три филма на децата от Второ основно училище „П.Р.Славейков“, заснети под ръководството на Владимир Илиев – „Стара Загора – история на 8000 години“, „Хами“ и „Правилният ход“.

Голям интерес предизвика петминутният късометражен филм „Моята мечта“ с режисьор Галин Ганчев по сценарий на Тодор Митев с участието на техни съученици, възпитаници на ПМГ „Гео Милев“.

Младите автори бяха аплодирани от зам.-кмета на Стара Загора по въпросите на културата и младежките дейности Милена Желева, по чиято инициатива се състоя първоюнското представяне на младите кинематографи на Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Култура