Новини от област Стара Загора и България

Специалният гост Владо Пенев: Аз съм смеещ се човек, пристрастен към пътешествията!

480 30/05/2021 13:32 Култура Сцени
Специалният гост Владо Пенев: Аз съм смеещ се човек, пристрастен към пътешествията!
Divident.€U Divident.€U

Носителят на специалната награда „Златна липа“ за цялостен принос в киното Владо Пенев призна, че е дълбоко свързан с кинофестивала на Стара Загора от самото му създаване и че тази награда го кара да се чувства истински щастлив. Още повече, че през 2017 година беше председател на международното жури.

За разлика от изпълнения със съмнения и желание за мъст свой герой от новия български филм „Рая на Данте“, с който снощи официално беше открито осмото издание на „Златната липа“, Владо Пенев определя себе си като смеещ се човек, истински пристрастен към пътешествията. Затова преживял ограниченията на локдауна много тежко. Владо Пенев е обиколил всички континенти на света без Антарктида. Мечтае да пътува до Нова Зеландия и Великденския остров. „Горката ми дъщеря – няма да ѝ оставя нищо материално, освен хубави спомени. Аз не съм материален човек и вярвам, че трябва да се радваме на живота всеки ден“, подчерта Владо Пенев. Може би това е едно от посланията в сценария на Димитър Радев във филма „Рая на Данте“. „Ако искаш в живота си красота, обръщай внимание на красотата, защото, ако виждаш само счупените тротоари, животът ти ще заприлича на счупен тротоар“, смята Владо Пенев. Затова позитивният финал на драматичната история истински го вдъхновява.

„Изкуството трябва да задава въпроси, а не да дава готови отговори. Но въпроси от „светлата част на деня“, коментира идеята на филма си и режисьорът и сценарист на „Рая на Данте“ Димитър Радев. „Затова филмът поставя акцент върху човешките взаимоотношения, а не върху Белене. Мисля, че прекалено много ненавист и омраза сме натрупали в себе си. За да се отърсим от подобни чувства, трябва да погледнем себе си в огледалото, но през очите на другите – така, както Данте се оглежда в младите очи на Рая. И успява да постигне покаянието и прошката, която му е липсва, за да бъде щастлив човек“.

„Българският театър е на световно ниво в добрите си проявления, имаме и прекрасни актьори – успехът в Холивуд на Мария Бакалова не е случаен“, посочи Владо Пенев. Обикаляйки света, актьорът с очите си се е уверил колко високо стои българският театър в съвременното сценично изкуство.

На срещата с Владо Пенев освен журналисти присъстваха и граждани, които бяха дошли да се запознаят лично с Владо Пенев и за вземат автографи от него.

 

Коментари към новината

Още новини от Култура