Новини от област Стара Загора и България

Магдалена Ралчева: Филмите на „Златната липа“ ни карат да мислим със сърцата си

1221 29/05/2021 14:40 Култура Сцени
Магдалена Ралчева: Филмите на  Златната липа  ни карат да мислим със сърцата си
Divident.€U Divident.€U

Международният фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ ще бъде открит след броени часове въпреки всички трудности, които организацията му срещна заради пандемичните мерки у нас и в Европа. Това заяви неговият създател и директор от основаването му, кинорежисьорът Магладена Ралчева по време на представянето на авторитетното международно жури, което ще оценява 9-те филма, включени в конкурсната програма.

„Искам преди всичко да благодаря на старозагорци, за голямата любов, с която посрещат поредното VIII-мо издание на фестивала, както и на община Стара Загора и кмета Живко Тодоров, които и този път дадоха своята безрезервна подкрепа и висока оценка за стойността на „Златната липа“ като важно събитие за региона“, посочи още Магдалена Ралчева. За първи път това издание не е получило подкрепата на Министерство на културата, което допълнително е поставило на изпитание събитието, посочиха организаторите на феста.

„Стара Загора отново има своя кинофестивал, който вече се радва на аудитория надхвърляща границите на област Стара Загора. Всички преживяхме тежко факта, че миналата година при напълно готова програма, жури и организация се наложи да отменим провеждането му“, каза по време на специалната пресконференция заместник-кметът по културата Милена Желева. „Искам да се извиня предварително на тези, които няма да успеят да влязат в залите заради ограничителните мерки, но е по-важно да бъдем отговорни към здравето си“, каза още тя.

„Има три фестивала за кино в България, които се открояват със своите мащаби и значимост и това са „София филм фест“, варненският кинофестивал и най-младият – „Златната липа“ в Стара Загора, посочи председателят на международното жури, известният кинокритик и преподавател по „Кинознание“ проф. Божидар Манов. „Важно е, че фестивалът в Стара Загора се концентрира върху европейското кино, не защото сме член на ЕС, а защото принадлежим към най-старата европейска цивилизация“, допълни той.

Проф. Манов подчерта, че програмата на фестивала съдържа изключително стойностни заглавия. Между тях е и носителят на тазгодишен „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм – датският „Още по едно“ на Томас Винтерберг, който ще бъде прожектиран тази вечер от 21 часа в залата на операта, унгарският „Окончателен доклад“ на Ищван Сабо, чиято първа прожекция също е днес от 16.30 часа в зала „Библиотека“ и много други.

В състава на журито има промяна, настъпила в последния момент, заради внезапно заболяване на члена от Румъния, кинорежисьора и сценарист Богдан Морешану. На неговото място влиза Камен Балкански, директор на бюро „Творческа Европа Медиа“. Той е бил изпълнителен директор на Националния филмов център от 2015 до 2017 година.

На пресконференцията присъстваха и известната актриса от Русия Елена Морозова и френският режисьор Антоан Рембо, които също са в състава на журито. „Щастлива съм за първи път да бъда в България и то като член на жури в толкова добре направен фестивал, като „Златната липа“, посочи Елена Морозова.

Коментари към новината

Още новини от Култура