Новини от област Стара Загора и България

Нова комисия ще контролира управлението на общинските дружества в Стара Загора

1496 27/05/2021 15:22 Икономика Бизнес
Нова комисия ще контролира управлението на общинските дружества в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

С 35 гласа „за“ Общинският съвет на Стара Загора прие да има нова комисия в местния парламент – ПК по политика и управление на общинските дружества, която да подпомага и контролира дейността на управителите на тези предприятия.
Комисията се състои от 5 члена - Боян Бабанов, Анелия Асенова, Мирослав Райков, Антон Андонов и Янко Янков.

Председател ще бъде общинският съветник от „Алтернатива за гражданите“ Янко Янков, а зам.-председател Мирослав Райков, решиха общинските съветници. Членовете на комисията бяха гласувани поименно.

Напомняме, че решението за създаване на такава комисия, взето на предишното заседание, беше върнато от областния управител Гергана Микова за преразглеждане. Тогава общинските съветници не успяха да изберат членове на тази комисия.

На днешната сесия местният парламент прие и финансовите отчети за 2020 година на общинските търговски дружества със 100% общинско участие и разпределение на печалбата. От 11-те общински дружества само три са на печалба, сочат отчетите.

Загубата на общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ за 2020 година е в размер на 897 хил. лв. Средномесечната работна заплата в това общинско дружество е 1049 лв. Загубите на „Автосервиз и здравни заведения“ са 44 хил. лв, на „Комплексен онкологичен център“ – 67 хил. лв, на МЦ „Дерма Гард“ – 25 хил. лв., на „Специализирана болница за активно лечение на пневмо - фтизиатрични заболявания“ – 12 хил. лв., на „Обредни дейности“ – 39 хил. лв, на Мересев – 39 хил. лв.
Идеята на инициаторите й е новата комисия е да начертае план за излизане от тежкото финансово състояние на общинските дружества.

Някои от съветниците в местния парламент изразиха недоверието си към бъдещата работа на новата комисия и необходимостта от съществуването й. Според проф. Иван Върляков от БСП новосъздадената комисия е безпредметна. „За мен е обидно, че новата комисия на практика ще обезсмисли работата на другите две важни комисии - здравната и комисията по стопанска политика и общинска собственост“, каза той.

Според Методи Пенчев от Народен съюз, резултатите от работата на комисията ще се видят още след 5-6 месеца, а отговорността изцяло ще падне върху тези, които са приели решението за създаването й.

Коментари към новината

Още новини от Икономика