Новини от област Стара Загора и България

Българин е избран да изрисува емблематична визия с глаголицата

610 26/05/2021 11:24 Култура Изложби
Българин е избран да изрисува  емблематична визия с глаголицата
Divident.€U Divident.€U

Тази година България е една от 19-те държави избрани да се включат в проекта The Grande Composition – кампания, организирана от William Grant & Sons. Проектът представя поредица от колаборации на бранда с артисти от различни страни, които са ключови пазари за компанията, като Южна Африка, Нигерия, Полша, Великобритания, Германия, Испания, Израел и ОАЕ.

Артистите ще покажат своите идеи за локален оригинален дизайн, превръщайки бутилката на Glenfiddich в шедьовър. По този начин компанията създава глобална колекция от творения на изкуството, които преплитат богатата история на марката с местната култура, оживени чрез всеки отделен артист.

Българското участие в проекта е представено от Костадин Кокаланов, калиграф и преподавател в Националната художествена академия. Основен мотив при изграждането на креативната концепция е глаголицата, на която Кокаланов представя съвременен художествен прочит. Стъпвайки върху разработки на проф. Васил Йончев, основоположник на академичното образование по шрифт и калиграфия, той създава художествена композиция, представяща динамиката на първата българска азбука и мистицизма на символите.

С изградената композиция се цели представянето на един съвременен прочит на оригиналния филигри модел, следващ основата на културно-историческия балкански символизъм, заложен в изграждането на глаголицата. Фокусът на цялата композиция е върху формата и геометричната логика на знаците и тяхната художествена стойност. За направата на опаковката са използвани модерни художествени материали, микс от петнадесет вида мастило, които в контакт с вода предизвикват „жива“ химическа реакция и като резултат постигат нюансите на „африканско злато“.

Глаголицата е напълно оригинална графична система, в която всяка буква отговаря на един звук. Нещо повече, в нея буквите за близки звукове имат сходни очертания. Затова големият български учен Петър Илчев нарича глаголицата най-съвършената графична система от древни времена до днес.

 

Коментари към новината

Още новини от Култура