Новини от област Стара Загора и България

В Казанлък представят средновековно съкровище на неизвестна българска принцеса

576 25/05/2021 14:08 Култура Изложби
В Казанлък представят средновековно съкровище на неизвестна българска принцеса
Divident.€U Divident.€U

На 26 май (сряда) от 12.00 ч. в Мултимедийната зала на Исторически музей „Искра“в Казанлък  ще бъде представено средновековното съкровище на неизвестна българска принцеса, съобщават от общината.

През 2017 г. след акция на МВР – РУ – Казанлък,  конфискуваха предмети с висока културно-историческа стойност. Тогава по първична констатация на специалисти от Исторически музей „Искра“ – Казанлък задържаните ценности представляват малка колективна находка от XIV век.

Сега за широката публика ще бъдат достъпни за разглеждане редица предмети:

Монетите са 8 на брой. Най-ранната сред тях е римска бронзова монета на император Каракала (211 – 217) отсечена в Анхеало ( дн. Поморие). Останалите седем монети са златни. Най – ранната е на никейския император Йоан III Дука Ватаци (1222 – 1254). Останалите монети са от първата половина на XIV век. Три от тях са от съвместното управление на византийските императори Андроник II и Андроник III Палеолог и са от периода 1325 – 1352, а други две от самостоятелното управление на Aндроник III Палеолог, отсечени през 1328 – 1341 г. Най-рядката сред монетите е перперата на Йоан V Палеолог с Йоан VI Кантакузин (1347 – 1353).

Повечето от женските накити са изработени от сребро с позлата. Става въпрос за обеци и наушници с прецизна изработка и няколко висулки. Торквата (гривна за шия) е рядък предмет за тази епоха. Интересна е и огърлицата, изработена от естествени полускъпоценни камъни (кварц и карнеол).

Пресконференцията ще бъде водена от проф. д.и.н. Николай Овчаров.

Експозицията ще остане достъпна за всекидневно посещение и през следващите седмици.

Коментари към новината

Още новини от Култура