Новини от област Стара Загора и България

В навечерието на 24 май откриха паметник на Св. Св. Кирил и Методий в Сърбия

593 24/05/2021 09:28 Култура Сцени
В навечерието на 24 май откриха паметник на Св. Св. Кирил и Методий в Сърбия
Divident.€U Divident.€U

Със спомоществователството на фондация " Трейс за хората" и дарители от България беше изграден паметник на Св. Св. Кирил и Методий, който вече се извисява в двора на едноимената гимназия в гр. Цариброд, Р. Сърбия. Паметникът беше тържествено открит в навечерието на 24 май от президентите на Р.България и Р.Сърбия - Румен Радев и Александър Вучич.
Скулптурата, с височина 230 см е на проф. Валентин Старчев и синът му Камен, фигурата е излята в леярната на Марин Марков, а гранитната основа е дело на " Бедрок- Ин".
Ротари клуб Стара Загора-Берое заедно с още 22ма дарители (юридически и физически лица) също се включи в инициативата на Фондация “Трейс за хората” за съграждане на паметника в двора на българската гимназия в сръбския град Цариброд.
В училището учат над 240 деца, които изучават своя майчин език - българския.
Румен Радев и Александър Вучич говориха за пътища и енергетика, за инвестиции, но и за решаване на проблемите на българското национално малцинство в Сърбия.

Приятелство, добросъседство и решителни действия в името на доброто на два народа, така президентът Радев определи отношенията между България и Сърбия.

Двамата президенти са обсъдили и възможността за разширяване на капацитета на КПП и изграждането на нови.

Президентът Радев увери представителите на българското национално малцинство в Сърбия, че страната ни ще направи всичко възможно за увеличаване на инвестициите в района.

Днес решихме тук да пристигне в най-скоро време делегация от българското министерство на икономиката да се срещне с общината, с местния бизнес, така че да уговори условия за бъдещо развитие и български инвестиции в региона. Като разбира се, съм настоял да се направи всичко възможно на административно ниво, така че българският бизнес, който идва тук, да се чувства защитен, подчерта Румен Радев.

Той отбеляза, че при посещението си в Сърбия преди три години заедно с Александър Вучич са се разбрали за решаване на проблемите на българското национално малцинство и резултатите вече се виждат.

Коментари към новината

Още новини от Култура