Новини от област Стара Загора и България

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: 24 май е най-българския празник!

1035 24/05/2021 09:00 Духовност Традиции
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: 24 май е най-българския празник!
Divident.€U Divident.€U

Уважаеми дейци на образованието, науката и културата,
Скъпи жители и гости на Стара Загора,

На 24 май празнуваме най-светлия от нашите празници – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Този ден носи особен ореол. Неслучайно в нашето съзнание той е заел мястото на най-истинския и най-български празник. Затова всяка година го отбелязваме с много вълнение, вяра и от сърце.

Делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици е велико, защото ни е съхранило като нация в трудни времена. То отразява в най-пълна степен стремежа на народа ни към просвещение и духовно израстване.
Със своите мисии светите братя оставят дълбока следа в историята на Стария континент. Те с блестящо красноречие защитават идеята, че всеки народ има право да говори и пише на собствения си език.

Използвам този светъл празник, за да благодаря на всички старозагорци учители, ученици, писатели, художници, артисти, музиканти, читалищни, библиотечни и музейни дейци и журналисти. Гордеем се с Вашите постижения! Нека те получават уважение и признателност. Продължавайте с гордост и самочувствие да отстоявате славата на Стара Загора като град на поети, творци и таланти.

Коментари към новината

Още новини от Духовност