Новини от област Стара Загора и България

Живко Тодоров подема кампания в защита на комплекса „Марица-изток“ пред новия Европейски парламент

Живко Тодоров подема кампания в защита на комплекса  Марица-изток  пред новия Европейски парламент
Стоян СТРАТИЕВ Стоян СТРАТИЕВ

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е провел поредица от срещи с водещи политици от новосформирания Европейски парламент с цел да бъде предизвикана процедура, която да защити работата на въглищните централи в енергийния комплекс „Марица-изток“ в техния пълен обем. Тодоров е срещнал готовност да се работи в тази посока от председателя на Комисията за регионално развитие в Европейския парламент Younous Omarjee, румънският евродепутат от ЕНП Мариан-Жан Маринеску и полският евродепутат Ян Олбрихт, също от ЕНП. Срещите са били проведени в партньорство с българския евродепутат Андрей Новаков.

В разговор днес с енергийния министър Теменужка Петкова също заявихме, че ще отстояваме тази позиция ясно и категорично, каза Тодоров. По данни на енергийното министерство в момента 46% от електроенергията на страната се произвежда от въглищните централи в комплекса „Марица-изток“. През зимните месеци този процент достига до 60%. „Ясно е, че няма никаква друга алтернатива не само за Стара Загора като регион, но и за България като икономика, освен преразглеждане на сроковете за експлоатация на мини „Марица-Изток“ и топлоцентралите от комплекса“, категоричен е Тодоров.

Инициативата тръгва от България, но целта е да направим обединение с другите засегнати от рестрикциите европейски региони, каквито са Полша, Румъния и Германия. „Вече уставоняваме връзки с тези региони, за да отстояваме заедно интереса си пред новия Европейски парламент. Имаме уникален шанс да запознаем с нашите проблеми нови евродепутати в нов европейски парламент, които вярвам, че ще погледнат реалистично на това, което се случва с икономиките в тези страни.“ посочи Живко Тодоров.

По искане на синдикалните организации на КНСБ и „Подкрепа“ в мини „Марица-изток“ на 24 септември ще се състои среща с участието на енергийния министър Теменужка Петкова, кметът на Стара Загора Живко Тодоров и депутати от новия Европейски парламент, които на място ще бъдат запознати с позицията на България.

„Това е тежък проблем, за който много политици не искат да говорят. Ние трябва да отстояваме Европа да приеме диференциран подход към всяка една държава членка. Защото Европа не е еднаква в различните си региони“, посочи Живко Тодоров. Не може да се налагат автоматично правила в стил отпреди 89-година. Нужен е план и време от поне 20-30 години за реструктурирането на цяла една икономика.

ТЕЦ „Марица-изток 2“ инвестира огромни средства в модерни пречиствателни съоръжения. Беше направено много през последните 7 години. Затова не е честно след като приключи една толкова тежка модернизация на следващия ден да кажеш - хубаво го направихте, но ние вече имаме други изисквания“, допълни кметът на Стара Загора.

80% от заетите в комплекса „Марица-изток“ са граждани на община Стара Загора и аз като кмет не мога да остана равнодушен към тези проблеми, посочи Тодоров.

Новото обединение в защита на енергийния комплекс ще настоява да бъде създаден фонд, който да подпомогне регионите в преход тогава, когато бъдат окончателно изчерпани ресурсите на въглищните електроцентрали.

Коментари към новината

Още новини от Икономика