Новини от област Стара Загора и България

Удължават епидемичната обстановка в страната с 2 месеца

Удължават епидемичната обстановка в страната с 2 месеца
Divident.€U Divident.€U

Здравният министър ще предложи удължаване на епидемичната обстановка с 2 месеца, тъй като само по този начин ще може да се въвеждат мерки и те да се спазват.

"В противен случай всеки ще може да влиза в страната без тест, не могат да се предлагат и спазват мерки", каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред bTV.

Срокът е два месеца, тъй като се очаква на 11 юли да бъде избрано ново Народно събрание, а впоследствие и правителство, което да наследи служебното.

Ще има промени в министерство със сигурност, на всички нива, допълни още служебният здравен министър. По думите му „този, който си върши добре работата, може да бъде спокоен, а този, който не я върши – не трябва да бъде спокоен“.

Той отказа да коментира кой конкретно ще бъде подменен.


От 1 до 10 юни пък предстои национално проучване, което да покаже колко души са се срещали с вируса у нас, тъй като подобна статистика у нас не се прави.


Според д-р Кацаров, ако хората не се ваксинират масово през лятото, наесен ще има нова вълна.

Той каза още, че многократно му е бил предлаган поста министър през последните години, но е приел сега, тъй като сме в ситуация на обществена промяна.

"Едно от нещата, които се обсъждат във връзка с туризма, е да се организират безплатни PCR тестове на хората, които влизат у нас. Другото е да се вдигне възрастта на децата при правенето на тези тестове. Само преди дни Кацаров е издал заповед да не се изисква PCR тест до 5-годишна възраст. От туризма настояват за по-висока възраст", обясни той.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве