Новини от област Стара Загора и България

Доц. Емил Славов: Общинските здравни заведения в Стара Загора са в стабилно състояние

Доц. Емил Славов: Общинските здравни заведения в Стара Загора са в стабилно състояние
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Общинските здравни заведения в Стара Загора са в стабилно финансово състояние. Това коментира за Divident.€U председателят на Постоянната комисия по здравеопазване в местния парламент – доц. д-р Емил Славов, след отчета на управителите на шестте общински здравни заведения за резултатите им през изминалата 2020 година.

Трите общински медицински центрове – ДКЦ 1, Медицински център 1 и Дентален център, излизат на минимална печалба. Изключение прави МЦ „Дерма Гард“. Останалите здравни заведения - Комплексен онкологичен център, Специализирана болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания, Център за психично здраве, са на минимална загуба. Финансовите показатели са напълно обосновани предвид трудностите с пандемичната обстановка в страната, смятат от Постоянната комисия по здравеопазване.

„Трудно е да се говори за финансови показатели в пандемията. Стандартните медицински дейности бяха значително ограничени, което наложи да се предприемат редица мерки. Търсенето на печалба от лечебните заведения е относителна цел, защото в крайна сметка целта на всяко едно лечебно заведение е да оказва помощ на хората, не да генерира печалба“, казва д-р Славов.

Стара Загора е доказал се във времето център на медицинска и диагностична дейност. Лечебните заведения тук, включително и за болнична помощ, поемат голям обем дейност за обслужване на пациенти от други региони. "Стара Загора финансира дейността на общинските дружества изцяло, въпреки че има дейности, които се предоставят и на пациенти от други региони“, уточнява председателят на ПК по здравеопазване.

Според него е необходим сериозен анализ на цялостната дейност, структура на здравеопазването, за да се намери най-добрата концепция за развитие и всички лечебни заведения в общината да подобрят качеството си на работа. Общинските съветници отбелязаха успеха в развитието на Белодробната болница /СБАЛПФЗ/ в Стара Загора.

"Доказахме, че може да работим при екстрени условия в пандемичната обстановка", каза в отчета си управителят на болницата д-р Камелия Харачерова. Макар че завършва с 12 000 лева загуба, общинското здравно заведение отбелязва сериозни успехи в дейността си по време на пандемията, успява да ремонтира изцяло базата си и вече предлага добри санитарно-битови условия на пациентите. То е изцяло насочено към планова хоспитализация по време на пандемията, което оказа влияе и на приходите му. Необходим е нов линеен ускорител за нуждите на Онкодиспансера, както и ПЕТ скенер, стана ясно още на срещата.

През ковид кабинета, разкрит в ДКЦ 1 през април са минали 1641 пациенти, от които 42,24% са били с положителни проби. През месец май там са се прегледали 427 старозагорци, от които 26,60 % са били положителни за ковид. През януари и февруари заболеваемостта от ковид в Стара Загора беше по-ниска от тази през март и април, обобщи управителят на ДКЦ 1 – д-р Георги Лисичков. Лечебното заведение има 1 млн. 211 хил.лв. приходи през 2020 година и излиза на минимална печалба.

Дългосрочната идея на община Стара Загора за по-добро развитие на общинското здравеопазването е свързана с отварянето на съвременна сграда в бившия АГ комплекс, коментира доц. Емил Славов. Това би решило много от проблемите на общинските здравни заведения.

Коментари към новината

Още новини от Здраве