Новини от област Стара Загора и България

Министерство на икономиката публикува имената на фирмите с най-големи кредити от ББР

2174 17/05/2021 17:13 Икономика Бизнес
Министерство на икономиката публикува имената на фирмите с най-големи кредити  от ББР
Divident.€U Divident.€U

Поради големия обществен интерес Министерството на икономиката предоставя списъка на осемте най-големи кредитополучатели от ББР.
Tpябвa дa ce yтoчни, чe ĸpeдититe нe ca лoши или нeoбcлyжвaни, a чe ca гoлeми и пpoтивopeчaт нa идeятa зa cъщecтвyвaнeтo нa дъpжaвнaтa нacъpчитeлнa бaнĸa. B нeйния ycтaв e зaпиcaнo, чe тpябвa дa пoдĸpeпя мaлĸи и cpeдни пpeдпpиятия, ĸoитo пo-тpyднo биxa пoлyчили зaeм oт тъpгoвcĸa бaнĸa нa дoбpи ycлoвия.

Кредити с размер над 140 млн. лв.:
Слънчев ден АД
Благоевград- БТ АД
Роудуей кънстракшън АД

Кредити с размер над 115 млн. лв.:
Маркет инвестмънт АД (Техномаркет)
Интернешънъл инвестмънтс ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лв.:
Параходство БМФ АД
Транспект АД
Инса Ойл ЕООД


До края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в Българска банка за развитие (ББР), съобщават от Министерство на икономиката. Тя е създадена с цел проверка на съответствието на процедурите по отпускане на кредити от „Българска банка за развитие“ АД в съответствие със Закона за Българската банка за развитие и Устава на Банката. Комисията ще провери отпускането на всички кредити над 1 млн.лв.

Проверката стана възможна след като министърът на икономиката Кирил Петков сключи договор за дарение с търговската банка, притежавала до момента 8 броя безналични акции, всяка с номинална стойност 100 лева, (000055% от капитала на ББР), по силата на който търговската банка прехвърли на държавата правото на собственост върху акциите. Така министърът на икономиката, в качеството си на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала в общото събрание на акционерите на ББР, може да предприеме всякакви допълнителни, необходими корпоративни действия.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика