Кадри от филми със старозагорски актьори оживяха в новата Арт улица на Стара Загора

Кадри от филми със старозагорски актьори оживяха в новата Арт улица на Стара Загора
Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Новата артистична зона на Стара Загора вече е факт с провеждането на първата си успешна инициатива – изложба с кадри от кинофилми, в които са участвали старозагорски актьори.

Експозицията „24 кадъра на улицата – няколко старозагорци в българското кино“ официално беше открита с изпълнения на градския духов оркестър, песни от български филми, изпълнени от вокална група „Розов свят“ и приветствия от страна на инициаторите – една малка група старозагорски интелектуалци, обединени в Творчески колектив „На улицата“, които искат да събудят артистичното начало в родния си град, изпълвайки с интересни събития малката отсечка на ул. „Сава Силов“, заключена между къщите на Веселин Ханчев, архитект Христо Димов, хотел „Уникато“ и Кукления театър.

Авторът на изложбата Първан СимеоновАвтор на изложбата е старозагорецът Първан Симеонов, чийто баща - Симеон Първанов, дълги години е бил директор на филмовата база в Стара Загора. Да подреди такава изложба с кадри от филмите, в които са участвали старозагорски актьори и които носят дъха на филмотеката от неговото детство, е стара мечта за Първан Симеонов. Той е издирил и подредил всеки кадър от изложбата с голямо старание и с помощта на директора на Българската национална филмотека Антония Ковачева, която с удоволствие се включи в откриването ѝ.

Разглеждайки кадрите, старозагорци си спомниха за много от големите имена на старозагорската актьорска сцена, които вече не са между нас, като Веселин Савов във филма „Опак човек“ (1973), Ружа Делчева в „Куче в чекмедже“ (1982), Вера Дикова в партньорство с Невена Коканова в „Най-добрият човек, когото познавам“ (1973) и с Петър Слабаков в „Живи хора“ (1978), Георги Стаматов в ролята на стария Герак от първата екранизация на „Гераците“ (1957).

Дошлите на откриването на изложбата имаха удоволствието да се снимат с един от емблематичните актьори на Стара Загора Нино Луканов до кадър от филма с негово участие „Вибрации“ (1984), да си спомнят за големия телевизионен хит „Адаптация“ (1979) с участието на друг емблематичен старозагорски актьор – Юрий Манолов.

В изложбата ще видите дори черно-бял кадър с очарователната Стефка Янорова в една от първите ѝ кино роли в „Племенникът чужденец“ (1989) и естествено титанът на българското игрално кино Васил Михайлов, представен с кадри от филмите „Приземяване“ (1986) и „Маргарит и Маргарита“ (1989). В няколко кадъра е представен друг голям български актьор, роден в Стара Загора – Наум Шопов с ролите му в „Топло“ (1978) и „Цар и генерал“ (1966).

Изложбата е подредена в уютното пространство край шадраванчето с пингвините, което се явява естествено начало на старозагорската артистична улица. „ Тук има толкова много памет и толкова много красота, вяра, архитектура и творчество“, каза при откриването на експозицията Първан Симеонов. „Киното е 24 кадъра в секунда и движейки се около тази изложба, всеки от вас може да направи свое собствено кино“, подсказа той.

„Киното е започнало като едно панаирджжийско изкуство, което мнозина са смятали за недостойно, а ето, че сега се озоваваме пред едни малки бисерчета от това, което филмотеката е съхранила и сами усещаме колко ценно е то“, допълни го Антония Ковачева и пожела на младите старозагорци да вярват в своя талант така, че след 50 години и техните лица да станат част от подобна изложба

„Мечтата ми е да съберем поне веднъж талантливите старозагорски актьори от цяла България, за да направят едно свое представление пред старозагорсаката публика“, каза зам.кметът Иванка Сотирова като представител на Община Стара Загора с чиято подкрепа е осъществена изложбата „24 кадъра на улицата“.

Коментари към новината

Още новини от Изкуство