Новини от област Стара Загора и България

Служебният здравен министър с първа важна заповед, свързана с К-19

Служебният здравен министър с първа важна заповед, свързана с К-19
Divident.€U Divident.€U

До утре, 18 май, регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната трябва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места. Ангажимент на РЗИ става ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19.

Общопрактикуващите лекари ще получават ваксини срещу COVID-19 от въпросните логистични пунктове, гласи заповед на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, общопрактикуващите лекари и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 г. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря.

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица, по реда на тяхното записването.

Това гласи Заповед № РД 01-350/17.05.2021 г. на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, издадена днес, 17 май. В нея се посочва, че общопрактикуващите лекари предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок.

Ето и линк към заповедта.

Коментари към новината

Още новини от Здраве