Новини от област Стара Загора и България

Актьорът Владо Пенев ще получи специалната „Златна липа“ за цялостен принос в киното

1479 17/05/2021 08:30 Култура Сцени
Владо Пенев
Актьорът Владо Пенев ще получи специалната  Златна липа  за цялостен принос в киното
Divident.€U Divident.€U

Специалният гост на осмото издание на Международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2021 днес излиза от прикритие – това е харизматичният актьор Владо Пенев, когото, въпреки впечатляващата му биография в киното, телевизията и на театралната сцена, продължаваме да свързваме с емблематичната му роля в сериала „Под прикритие“ на всеотдайния полицейски комисар Емил Попов.

Въпреки сравнително крехката си (творческа) възраст – 62 години, Владо Пенев е натрупал завидно дълга и впечатляваща филмография с куп знаменателни роли в киното, телевизията и на театралната сцена, където и в момента се подвизава в няколко постановки едновременно.

Владо Пенев е един от приятелите на „Златната липа“, който подкрепя утвърждаването на фестивала от самото му създаване преди 9 години. И затова готви един истински подарък за почитателите на старозагорския кинофестивал – той лично ще представи и ще изгледа заедно с публиката последния си филм „Рая на Данте“ (2021) на режисьора Димитър Радев, в който си партнира в главната роля с актрисата Радина Боршош и прави една от най-силните роли в актьорската си кариера.

Владо Пенев завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1982 г., когато се дипломира като магистър по „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Николай Люцканов. През следващите 10 години поставя истински рекорд по роли на сцените на Малък градски театър „Зад канала“, Народен театър „Иван Вазов“, Театър 199, Младежки театър „Николай Бинев“ и много други.

Някъде в началото на 90-те киното открива, че камерата много обича лицето на Владо Пенев и не на шега през следващите 10 години актьорът участва в цели 24 български игрални филма. Между тях са „Нещо във въздуха“ (1993) на Петър Попзлатев, „Рапсодия в бяло“ (2002) на Теди Москов, „Патриархат“ (2005) на Дочо Боджаков, „Дзифт“ (2008) на Явор Гърдев, „Love.net“ (2011) на Илиян Джевелеков и тв сериалите „Под прикритие“ (2011 - 2016), „Четвърта власт“ (2013), „Откраднат живот“ (2018).

Плътният тембър на Владо Пеневия глас неизбежно го отвежда в звукозаписните студия, където през годините дублира гласовете на известни актьори като Брад Пит в „Шпионски игри“, Арнолд Шварценегер в „Коледата невъзможна“, Джак Никълсън в „Невъзможно твой“, Джеръми Айрънс, Джордж Клуни, Дейвид Духовни и много други.

През 2013 година за 2 месеца - от март до май, става служебен министър на културата в служебното правителство на Марин Райков.

С толкова много впечатляваща работа неизбежно идват и наградите. Владо Пенев е носител на „Златна маска“ от Международния театрален фестивал „Охридско лято“, „Икар“ за ролята си на Едгар в спектакъла „Мъртвешки танц“ на ТР „Сфумато“ (2007), Аскеер през 1996 г. за ролята на мъжа от „Нирвана“ на Константин Илиев, Аскеер през 2007 г. за Едгар от „Мъртвешки танц“, Риека 2007 за главна мъжка роля, Златна ракла 2000 за „Пясъчен часовник“ с режисьор Георги Дюлгеров. През 2010 г. е номиниран за Аскеер за поддържаща мъжка роля в „Приятнострашно“ на Театър 199. Носител е на наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за водеща мъжка роля“, за ролята на (Арпагон) в „Скъперникът“, Малък градски театър „Зад канала“, 2014.

Владо Пенев е почетен Гражданин на София и носител на Орден „Св. Св. Кирил и Методий – Огърлие“.

А на 29 май 2021 г., по време на церемонията по откриване на кинофестивала „Златната липа“ в Стара Загора, Владо Пенев ще стане носител и наградата за цялостен принос в киното. Досега нейни носители бяха Мария Статулова (2013), Джанкарло Джанини (2014), Васил Михайлов (2015), Татяна Лолова (2016), Гинка Станчева (2017), Васил Банов (2018) и Ян Енглерт (2019).

Владо Пенев ще спази традицията и ще посади своя липова фиданка в Алеята на липите, където ще открие и звезда с неговото име и ще се срещне със свои приятели и почитатели.

Коментари към новината

Още новини от Култура