Новини от област Стара Загора и България

Сменят ръководството на ББР. Раздали 1 млрд. лева на 8 фирми

Сменят ръководството на ББР. Раздали 1 млрд. лева на 8 фирми
Divident.€U Divident.€U

Надзорният съвет на ББР ще бъде сменен, съобщи пред бТВ служебният министър на икономиката Кирил Петков. Той посочи, че близо 1 млрд. лева са отишли в 8 фирми, вместо да подпомогнат малкия бизнес. "Ще сложим лимити, за да не могат да се раздават големи суми", обеща той.

Петков каза, че от петък Българската банка за развитие е 100% държавна. "Преди това имаше 8 акции, които не бяха на България. Дори намерихме писмо в министерството, в което инвеститорите искат да подаряват акциите на държавата, но писмото е останало без отговор", добави ресорният министър.

Министърът каза още, че специална комисия ще влезе в Българската банка за развитие, за да види защо е подпомагала 8 души, от които 4 може би са свързани.

"Назначавам комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност заедно с Агенцията за финансов контрол, заедно с одитния отдел на Министерството на икономиката и ще влезем в ББР, за да видим как са изразходвани тези средства и защо по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а се дава почит 1 милиард на 8 души", коментира Петков.

Коментари към новината

Още новини от Политика