Новини от област Стара Загора и България

Кузман Илиев разкри „Кой контролира парите ни“ в нова книга

2812 14/05/2021 16:00 Култура Книги
Кузман Илиев разкри  Кой контролира парите ни  в нова книга
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Представянето на новата книга „Кой контролира парите ни“ на икономическия анализатор Кузман Илиев събра снощи в Регионална библиотека ,,Захарий Княжески'' десетки старозагорци, любопитни да научат отговора на заглавието - въпрос.

Той беше представен от председателя на областната организация на ВМРО- БНД в Стара Загора Красимир Червилов и от издателя Станимир Стоянов, в чието лице авторът на книгата открива хора със сходно мислене и свои приятели.

Написана на принципа на статии по отделни важни теми, книгата „Кой контролира парите ни“ пресява наглед обичайни събития от битието на българите, зад които се крият механизми и действия на облечените с власт, чрез които те манипулират обществените нагласи и спекулират с парите ни.

Защо инфлацията прави войните по-вероятни?
Капитализмът ли е виновен за кризите?
Защо и как социалните мрежи налагат „мека“ цензура?
Пари или инвестиция е биткойн?
Как да оцелеем по време на икономическа криза?
Идва ли залезът на цивилизацията и има ли противоотрова?

Това са само част от темите, върху които авторът хвърля нова светлина, помагайки ни да разберем отвътре сложните на пръв поглед и не съвсем честни взаимоотношения между икономиката и политиката – вчера, днес и утре.

Кузман Илиев е икономически и политически анализатор, докторант по финанси и продуцент. Лектор в специалността „Теория на парите“ в катедра „Финанси и кредит“ в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“. Той е магистър по публичен мениджмънт от IEP Тулуза, Франция. Студент на годината на НБУ за 2009 г. Автор и водещ на редица телевизионни предавания, като последният му проект е авторското предаване за икономика и политика „Плюс-Минус“ по Нова телевизия.

Кузман Илиев е съосновател и изпълнителен директор на продуцентска къща Cadre. В момента продуцира първия български финансов трилър, който се очаква да излезе по кината тази есен.

„Смел интелектуално и по човешки мъж, който последователно и методично излага позициите, в които вярва и на когото можем да вярваме“. С тези думи Станимир Стоянов, издател на в-к „Национална бизнес поща“ представи авторът на „Кой контролира парите ни“.

Знаете ли защо политиците не обичат икономиката, дори я мразят?, запита присъстващите на срещата Кузман Илиев. Защото спазването на икономическите закони пречи на политиците да правят каквото си искат! – категоричен е той. Спазването на икономическите закони изисква още да притежаваш определени морални ценности и чувство за национална идентичност и отговорност. Затова днес свободната икономика не може без патриотизма, убеден е авторът на „Кой контролира парите ни?“.

Живеем в сложен свят, със сложни икономически взаимоотношения, в който парите и механизмите на тяхното разпределение остават най-сложната обществена тема. Но как функционират те, кой създава финансовите кризи и кой печели от тях? И защо международният банкер Майер Амшел Ротшилд казва: „Дайте ми контрола върху парите на една държава и не ме интересува кой създава законите й“?
Част от тоговорите на тези въпроси се крият между страниците на новата книга на Кузман Илиев.

Авторът подчерта, че е избрал Стара Загора за първа премиера на книгата си след София, защото освен, че се чувства добре в града, познава добре и неговата история. „Градът е бил център на възрожденската култура и дух, Стара Загора преживява голяма трагедия по време на Руско-турската освободителна война. Но винаги във времето продължава да създава истински родолюбци, искрени хора, загрижени за това накъде върви България.

Стара Загора е един от градовете и регионите с изключително голям потенциал за развитие в бизнес отношение. Но и един от най-застрашените, заради политиката на европейската бюрокрация за въвеждането на Зелената сделка, която може да превърне региона в изключително потърпевш заради политики като затварянето на тецовете и на въглищните мини от комплекса Марица-изток. „Стара Загора е ключов регион – с интересна история, с много будни хора, с много голям принос, за да бъде България днес модерна и независима страна. Но и с големи икономически предизвикателства пред него“.

В такива невралгични места, с много силно гражданско общество, книга като „Кой контролира парите ни“ неизбежно ще открие публиката, от която се нуждае, за да изпълни мисията си, убеден е Кузман Илиев.

Коментари към новината

Още новини от Култура