Новини от област Стара Загора и България

Атанас Атанасов е първи в конкурса за управител на "Мересев"

1462 14/05/2021 14:13 Икономика Бизнес
Атанас Атанасов е първи в конкурса за управител на Мересев
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Трима кандидати е класирала комисията за избор на управител на общинското предприятие „Мересев“, като на първо място е Атанас Атанасов. Той е с икономическо образование, завръща се от работа в чужбина, каза председателят на комисията Иванка Сотирова.
Документи подадоха четирима души, но единият не се яви на конкурса. Кандидатите трябваше да имат висше образование и да представят своя програма за развитието на общинското дружество за период от три години. Разликата в оценката на класираните е едва  1 точка. Кой от тях ще стане управител на дружеството ще реши Общинският съвет на Стара Загора на заседанието си в края на май.

„И на тримата кандидати програмите са интересни. Самото естество на работа в „Мересев“ е специфично. За мен беше важно да чуя как биха надградили потенциала на предприятието, още повече че през последните години в него работят едва 29 души“, каза зам.-кметът Сотирова. Един от важните въпроси, които е отправила комисията към кандидатите е как ще попълнят персонала  с нови хора, имайки предвид възможностите на пазара на труда. И тримата кандидати са предложили програма за излизане от тежкото финансово състояние на дружеството с основни акценти - изпълнение на по-голям обем от поръчки, намиране на нови клиенти и т.н. От новия управител се очаква също да увеличи асортимента на шивашките дейности с набиране на нови контрагенти и още по-добро качество на продукцията, допълни Сотирова.

Комисията за избор на управител на общинското дружество включваше 9 членове- двама от тях представители на общинска администрация, а останалите са общински съветници, представляващи различните политически партии в местния парламент.
Напомняме, че в края на януари общинският съвет избра за управител Мария Бонева, но през март тя депозира молба за прекратяване на договора си.
Дружеството е със загуби от 70 000 лева тази година, стана ясно от последната сесия на местния парламент.

На едно от заседанията си Общинският съвет на Стара Загора гласува за нуждите на дружеството до 70 000 лева безлихвен заем, който да се използва за изплащане на заплати, осигуровки, закупуване на материали и т.н. Постъпи обаче писмо от управителя Мария Бонева, в което тя съобщи, че „Мересев“ няма да ползва средства от безлихвения заем, тъй като предприятието е успяло да покрие разходите за осигуровки и материали.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика