Новини от област Стара Загора и България

Нов тест за клетъчен имунитет показва дали сме защитени срещу Covid-19

14059 13/05/2021 16:00 Здраве Лечение
Нов тест за клетъчен имунитет показва дали сме защитени срещу Covid-19
Divident.€U Divident.€U

Нов, сигурен тест за оценка на клетъчния имунитет показва дали в организма ни са налични т.нар. Т-клетки, които представляват важна част от имунния отговор при инфекция със Covid-19.

Резултатът от теста SARS-CoV-2 IGRA показва ясно защитени ли сме от повторно заразяване, ако вече сме преболедували коронавирусна инфекция, както и дали имаме ефективна защита след ваксиниране срещу Covid-19.

Новият тест вече се прави във Вирусологична лаборатория на МЦ „Трета поликлиника“, в пункта разположен в двора на Болница „Тракия“ – Парк до Аязмото в Стара Загора.
Тестът SARS-CoV-2 IGRA се базира на специфична стимулация на Т-клетките от кръвната проба, при което се определят нивата на отделяния от тях интерферон гама. По този показател се съди за наличието на специфични Т-клетки, които се образуват в човешкия организъм като противодействие срещу SARS-CoV-2.

Този тест дава отговор на един съществен въпрос – защитени ли сме, ако нямаме антитела след преболедуване от Covid-19? Не малко хора, преболедували коронавирусната инфекция, установяват, че нямат антитела. Това обаче не означава, че те не са развили клетъчен имунитет, който е съществена част от противовирусния имунитет.

Тестът за клетъчен имунитет е препоръчителен за:
- всички, които искат да знаят дали са развили клетъчен имунитет след преболедуване от Covid-19 и/или имунизация
- хора, които са прекарали Covid-19, но не са образували антитела
- за провека на нивото на клетъчния имунитет до 14 дни след преболедуване
- хора, които са се ваксинирали срещу Covid-19, но не са образували антитела
- за проверка на клетъчния имунитет около 14 дни след завършване на процеса на имунизиране

Тестът за клетъчен имунитет SARS-CoV-2 IGRA се прави чрез вземане на кръв от вената. Резултатът излиза за 7 работни дни. Цената му е 95 лева. Кръвните проби за този тест се вземат в пунктовете в двора на Болница „Тракия“ – Парк само в дните от понеделник до петък от 8.00 ч. до 15.00 ч. (без събота и неделя). Не е необходимо предварително записване на час.

Коментари към новината

Още новини от Здраве