Новини от област Стара Загора и България

Болницата в Раднево спира да приема пациенти от днес

Болницата в Раднево спира да приема пациенти от днес
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Общинската болница в Раднево МБАЛ "Д-р Димитър Чакмаков" спира приема на пациенти от днес. Това съобщиха на редакционния ни телефон разтревожени граждани от Раднево.

Информацията беше потвърдена и от кмета на миньорския град - д-р Тенко Тенев. "Има нов временно изпълняващ длъжността управител на болницата, тъй като досегашният управител е напуснал, докато неговият заместник поеме управлението болницата няма да приема пациенти", посочи д-р Тенев.

МБАЛ Д-р Димитър Чакмаков - РадневоЛечебното заведение са напуснали и голяма част от лекарите, както и служители от останалия медицински персонал, който наброяваше общо 77 души. Основната причина е бавенето на заплатите, които не са изплащани през последните 2 месеца.

Финансовото състояние на болницата е тежко, макар че в началото на годината Общинският съвет на Раднево гласува 400 000 лева за нуждите на МБАЛ "Д-р Димитър Чакмаков", посочи д-р Тенев. Само до края на декември миналата година задълженията на общинската болница в Раднево възлизат на 1,3 млн. лева.

В следващите 5 дни ще стане ясно дали ще бъде публикувано съобщение за приватизация на общинското здравно заведение в Държавен вестник. На 17 май изтича срокът, в който областният управител на Стара Загора може да спре решението за приватизация на местния парламент. В 14–дневен срок от публикуването на съобщението в ДВ ще стане ясно и дали ще има желаещи приватизатори на общинската болница.

На последното заседание на ОС в Раднево цената на болницата беше значително намалена. Тя ще бъде обявена за 682 000 лева, според решението на общинските съветници.
„Очакваме стартиране на приватизацията. Част от служителите са в отпуск, има хора в болнични. Болницата функционира, но без прием на пациенти. Ако се появи инвеститор, който иска да закупи болницата, ще има процедура за приватизация. Ако не, минаваме в несъстоятелност, ликвидация. Това ще кажат юристите“, коментира кметът на Раднево.

Болшинството от общинските съветници смятат, че приватизацията е единствената възможност Раднево да има болница. Задълженията са много, не могат по този начин да продължават нещата, допълни кметът.

ОС на Раднево реши за приватизация да бъдат обявена освен МБАЛ „д-р Димитър Чакмаков“ и Медицинския център в миньорския град. Центърът е на печалба, макар и минимална. Това решение беше взето заради желанието на приватизатора Ибрям Алиев, който иска да купи и двете здравни заведения, напомни кметът на Раднево. Алиев притежава две болници и ДКЦ-та в Сливен и Ямбол.

Много са факторите за сегашното състояние на общинските болници в страната, коментира д-р Тенев. „Държавата е абдикирала от това здравеопазване. Общините, които имат някакви средства, полагат огромни усилия. Подпомагали сме с много средства болницата. Нещата пак не се получават, защото няма кадри, объркана е самата система, няма специалисти. От там намалява качеството на обслужване, пациентите бягат в големите градове и т.н. Никой не се занимава с общинското здравеопазване. Който може, се спасява,“ коментира кметът на Раднево.

През април коалиция "БСП за България" внесе искане за мораториум върху продажбата на общинските болници в деловодството на НС. Предложението обаче беше отхвърлено от останалите партии.

Още по темата: БСП: Раднево е без болница, а купувачът е приближен на кмета и ГЕРБ

Коментари към новината

Още новини от Здраве