Новини от област Стара Загора и България

С урок по родолюбие отбеляза юбилея си Шесто основно училище "Св.Никола"

С урок по родолюбие отбеляза юбилея си Шесто основно училище Св.Никола
Divident.€U Divident.€U

С грандиозен спектакъл на античния форум „Августа Траяна“, учениците от Шесто основно училище „Свети Никола“ в Стара Загора отбелязаха 180 години от създаването на школото.
В деня на първоучителите Кирил и Методий, на тържествена церемония в двора на училището бивши и настоящи учители, и ученици поднесоха венец на Паметника на учителите ветерани. След това оттам потегли шествие, което завърши в Античния форум „Августа Траяна“. Точно в 18.00 часа започна и празничният спектакъл по повод годишнината.

„Благодаря на всички участници в спектакъла, затова, че дадоха старт на новия живот на новото време в Стара Загора. 180 години от създаването на първото светско училище, един от първоприемниците на което е Шесто основно училище „Свети Никола“. Това ни задължава, нека всички да знаят какво са сътворили предците ни. В това училище са се учили едни от най-достойните люде на България.
С този спектакъл учениците показаха как трябва да уважаваме историята, да ценим културата и да надграждаме. Това беше урок по родолюбие“, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Тя благодари на родителите, които са подкрепяли училището, както и на преподавателите дали своята дан за развитието на образованието.
Сотирова връчи и поздравителен адрес от името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров . В него се казва: „През годините училището се е утвърдило като твърдина на знанието и духовността. То е храм на науката и мъдростта. С привлекателна сила посреща нови и нови възпитаници.

Уважаеми учители, пожелавам Ви, училището да остане авторитетно средище на знание, новаторство и духовност.
Благодаря Ви, че всеки ден продължавате благородната мисия да възпитавате и образовате децата на Стара Загора!“.
Иванка Сотирова връчи на директорката Дарина Гайдарова почетен плакет на Община Стара Загора, който се дава за заслугите на училището, за всичко, което е дало досега и ще продължава да инвестира в историята на образованието .
На тържествения спектакъл присъстваха още: Милена Желева, зам.-кмет на Община Стара Загора, Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието, общински съветници, представители на граждански организации, бивши и настоящи учители и ученици, много родители и граждани.

Историческите данни сочат, че през 1841 г. даскал Атанас Иванов открива първото взаимно новобългарско светско училище. То се помещава в сградата на килийното училище към църквата „Свети Никола” и приема нейното име. През 1850 г. била построена специална сграда за нуждите на школото. Постепенно Светиниколското училище се утвърждава като водещо в града, тази тенденция, продължава и до днес. В него са учили Апостолът на свободата - Васил Левски, героите от Старозагорското въстание - братя Жекови и Кольо Ганчев. Тук е учителствал и Петко Рачов Славейков, който оглавява градската управа след освобождението на Стара Загора през 1877 г.

Коментари към новината

Още новини от Образование