Новини от област Стара Загора и България

Президентът Румен Радев представи новия служебен кабинет

Президентът Румен Радев представи новия служебен кабинет
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие, каза при представянето на новото служебно правителство президентът Румен Радев. Новото служебно правителство е шестото по ред в историята на България и беше назначено от него с Указ 129. То ще управлява България до съставянето на ново, редовно правителство от 46 –то Народно събрание след провеждане на насрочените от президента парламентарни избори на 11 юли.

„ В кабинета влизат хора от левицата, центъра и десницата- политически неутрални професионалисти, доказани администратори и експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди. Това служебно правителство доказва онова, което не бе постигнато, за съжаление от 45-то НС - че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтелите разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България. Оставам убеден, че бъдещето ни като народ зависи от способността да се обединяваме около почтеността, закона и родолюбието“, каза Радев.

Той очерта и основните задачи, които стоят пред новите управляващи : да гарантират нормалното функциониране на държавата, да осигурят честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрият истинската картина за състоянието на държавата и най-важното – да направи първата крачка към укрепване на държавността, да дадат увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно.
Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни предизборни харчове, абдикира от отговорност и не внесе актуализация на бюджета, остави без подкрепа пенсионерите и бизнеса, изтъкна президентът.
Той настоя служебният кабинет да покаже, че грижата за хората е най-важният приоритет - да въведат ред в хаоса с ваксинациите и да се вземе тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост. Радев настоя служебният кабинет да отчете множество рационални предложения в този план.

Румен Радев поздрави служебния кабинет за куража да поемат отговорност. Държавният глава вярва в подкрепата на хората и обществото, показало, че не иска да живее в старите модели. В тази ситуация управлението изисква лидерство, отдаденост и професионализъм, подчерта президентът.

"Благодаря за доверието. Да бъда министър-председател е висока чест, но и огромна отговорност, аз съм човек, който не дава празни обещания. Но залагам целия си авторитет, жизнения си опит, граден с години, за това, че ще работя почтено, при спазването на върховенството на закона и в интерес на обществото. Това ще очаквам и от служебните министри", това бяха първите думи на служебния премиер Стефан Янев.
Кратък е периодът на работа на служебното правителство. Не мога да се ангажирам с обещание, че ще разрешим всички проблеми, натрупани през годините. Но поне ще направим всичко възможно да започне процесът.

Ще настоявам всички да работят при пълна прозрачност и отчетност пред гражданите", каза още служебният премиер.


Ето как представи президентът новите министри:

Служебен премиер Стефан Янев – секретар по сигурност и отбрана в президентската институция. В предишното служебно правителство, назначено от мен той бе отговорен за организацията на изборите. Достоен български генерал и дипломат. Завършил Националния военен университет на САЩ.

Вицепремиер по социалните и икономически политики и служебен министър на труда и социалната политика – Гълъб Донев. Секретар в президентската институция по социални политики и здравеопазване. Бивш служебен министър от предишното служебно правителство с доказан ръководен опит и експертиза в областта на социалната политика.

Бойко Рашков – вицепремиер по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи. Депутат от 39-то НС, доказан дългогодишен юрист, заемал редица ръководни длъжности: директор на Националната следствена служба, ръководител на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, зам.- министър на правосъдието, с активна преподавателска дейност, член на правен съвет към президента.

Вицепремиер по управление на европейските средства – Атанас Пеканов. Член на стратегическия съвет, икономист в Австрийския институт по икономически изследвания и анализи, преподавател във Виенския институт по икономика и управление на бизнеса. Работил в Европейската централна банка, с престижно образование.

Стойчо Кацаров – служебен министър на здравеопазването. С дългогодишен административен стаж, збил е зам.-министър на здравеопазването, доказан експерт с ясни виждания за необходимите действия, които трябва да се предприемат в нашето здравеопазване.
Асен Василев –служебен министър на финансите. От немската гимназия на Хасково до топ 2 % на Харвардския университет. Участвал и ръководил редица международни проекти и компании, съосновател и директор на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност.

Доц. Виолета Комитова – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. Доказан преподавател, архитект, зам.-министър в предишното служебно правителство, назначено от президента Радев
Проф. Николай Венков – министър на образованието и науката в предишното служебно правителство. Влиза в Топ 2 на световната класация на учените, с безброй научни публикации, преподавателска дейност в престижни световни университети.

Светлан Стоев : служебен министър на външните работи. Дипломат от кариерата , бивш посланик в Швеция, настоящ в Дания. Бивш директор на държавния протокол, с доказан опит и експертиза в организирането на избори зад граница.
Янаки Стоилов –народен представител в няколко народни събрания, един от бащите на съвременната конституция, юрист с уважавана експертиза, преподавател в Софийския университет.
Велислав Минеков – служебен министър на културата. Скулптор, общественик, професор в Националната художествена академия и редица престижни учебни заведения в чужбина.

Асен Личев – служебен министър на околната среда и водите. Безспорна експертиза , опит и отдаденост в продължение на дълги години в това министерство.

Георги Панайотов- служебен министър на отбраната. Дипломат от кариерата, завършил Московския държавен институт по международни отношения. Доскорошен представител на България в ООН, с дипломатически опит в Тирана, Кабул, Вашингтон и дълъг стаж като началник на отдел НАТО в Министерство на външните работи.

Проф. Христо Бозуков –служебен министър на земеделието, храните и водите. Такъв е бил и в предишното служебно правителство. С доказана научна и професионална експертиза и административен опит.

Георги Тодоров- служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Дългогодишен експерт в Министерство на транспорта и служебен заместник - министър в предишното служебно правителство.

Кирил Петков – служебен министър на икономиката. Топ 10 % на Харвардския университет, известен общественик и бизнесмен, с изцяло експортно ориентиран бизнес. Съосновател и директор на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност.

Андрей Живков – служебен министър на енергетиката. Дългогодишен стаж, доказани ръководни умения в министерството и частния бизнес.

Стела Балтова – служебен министър на туризма. Заемала е тази длъжност и в предишното служебно правителство

Анрей Кузманов – служебен министър на младежта и спорта. Известен състезател и ръководител на федерация, отскоро председател на Европейската федерация по модерен петобой.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Политика