Новини от област Стара Загора и България

СЕМ преизбра Бетина Жотева за свой председател

308 10/05/2021 14:27 Общество България
СЕМ преизбра Бетина Жотева за свой председател
Divident.€U Divident.€U

Съветът за електронни медии преизбра Бетина Жотева за свой председател с четили гласа „за“ и един въздържал се. Мандатът ѝ е една година.
Съветът за електронни медии реши да изпрати писмо до Европейската комисия заради проблема с намалените бюджети на обществените медии и на самия СЕМ.
Медийният регулатор за пореден път ще постави въпроса за необходимостта от реформа във финансирането на обществените медии, съобщава БНР. Вчера Томислав Дончев пое ангажимент да даде яснота за решението на кабинета в оставка два пъти да намали субсидията на БНР с близо 1 млн.лева, съобщават от медията.
Преди година Бетина Жотева смени на председателското място София Владимирова.
По закон председателят на Съвета за електронни медии представлява съвета, подписва актовете му, взети в изпълнение на Закона за радиото и телевизията, контролира изпълнението им, издава наказателни постановления за нарушения на разпоредбите, осъществява връзките институцията с държавните органи, доставчиците на медийни услуги и с международните организации, свързани с медиите.
Мандатът на членовете на СЕМ е шест години. Трима от тях избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента. Съставът на медийния регулатор се обновява през две години от квотата на парламента и през три години от тази на държавния глава.

Коментари към новината

Още новини от Общество