Новини от област Стара Загора и България

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата

304 09/05/2021 10:03 Общество България
Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата
Divident.€U Divident.€U

Денят на Европа - 9 май е посветен на мира и обединението. Той е сред символите, които насърчават единството между европейците. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман.
На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася „Декларацията на Шуман“. С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), която предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички.
Основана от Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург, ЕОВС е първата от редица наднационални европейски институции, които в крайна сметка се превръщат в това, което днес наричаме Европейски съюз.
През 1950 г., пет години след края на Втората световна война, европейските страни все още се опитват да преодолеят нанесените от нея поражения.
Твърдо решени да избегнат друга подобна война, европейските правителства стигат до извода, че обединяването на производството на въглища и стомана би направило войната между исторически съперници като Франция и Германия, „не само немислимо, но и практически невъзможно“, по думите на Декларацията.
Правилно се е смятало, че обединяването на икономическите интереси ще подобри жизнения стандарт и ще бъде първа стъпка към една по-обединена Европа. Присъединяването към ЕОВС е било отворено за останалите страни.

Денят на победата – в нощта на 8 срещу 9 май 1945 г. в източното берлинско предградие Карлхорст се състои официалната церемония по подписването на акта за капитулацията на нацистка Германия. Това е краят на Втората световна война. Съюзниците от Втората световна война честват на различни дати. Причината за това е разликата в часовото време и усложнената процедура по капитулацията на Германия. Затова в Европейския съюз и САЩ Денят на победата над Германия се чества на 8 май, а в Русия – на 9 май.

У нас днес Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на България Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред паметника на Незнайния воин в София по повод 75 години от края на Втората световна война в Европа. "Две знаменателни дати за Европа, но тук сме първо да отдадем почит на нашите малко останали, но достойни ветерани, да не забравяме стотиците хиляди българи взели участие в най-кръвопролитната война, над 12 000 загинали българи, за да има днес обединена и мирна, просперираща Европа. Поклон пред тяхната памет", каза президентът Радев пред журналисти.

"Не мисля, че има разделение, по скоро това е обединение, защото те вървят една след друга. Без Деня на победата, не можем да говорим за Деня на Европа. Има безспорен факт, че Втората световна война сложи край на нацизма и на Холокоста в Европа, за да има после и Ден на Обединена Европа", посочи Румен Радев.

Коментари към новината

Още новини от Общество