Новини от област Стара Загора и България

ГЕРБ - СДС оттегли кандидата си за председател на ЦИК, Радев свиква нови консултации

ГЕРБ - СДС оттегли кандидата си за председател на ЦИК, Радев свиква нови консултации
Divident.€U Divident.€U

ГЕРБ оттегли кандидатурата на Красимир Ципов за председател на Централната избирателна комисия. Новината беше обявена от лидерът на партията Бойко Борисов на брифинг следобед на Гергьовден.

Решението Ципов да бъде оттеглен е заради подозрения на ГЕРБ, че останалите парламентарни сили им "готвят капан". Вчера Ципов се оказа единственото предложение за председател на ЦИК по време на консултативния съвет за състава на комисията. От "Има такъв народ", Демократична България", "Изправи се! Мутри вън" и ДПС предложиха хора за заместник-председатели комисията, но не и за председател. Така ГЕРБ се оказа с единствен кандидат за най-важния пост.

 

„Не се страхувам да поема отговорност да председателствам ЦИК. Имам 15-годишен опит като експерт и като политик. Целият ми юридически опит е свързан с нормотворческа дейност и правоприлагане. Затова помолих г-н Борисов да обсъдим ситуацията и да вземем решение дали да не бъде оттеглена моята кандидатура като председател на ЦИК”, заяви Ципов.

„Предложението ни е да оттеглим г-н Ципов. И то не защото не искаме да носим отговорност”, обясни на брифинга премиерът в оставка. „Видях вчера как се споглеждат партиите при Радев и как са се сговорили. Ние обжалваме този Избирателен закон, а те не предлагат председател на ЦИК, нито секретар”, каза премиерът в оставка. „Какво ще стане практически? Утре няма да има видеонаблюдение в секциите и ще кажат, че ние не сме се справили”, коментира Борисов. Според него Ципов ще е уязвим, защото останалите партии ще имат мнозинство в ЦИК и могат да го задължават да подписва и договори.

„Това може да е за машини, за видеонаблюдение, за всичко, срещу което ние протестираме пред Конституционния съд”, смята Борисов.

Президентът Румен Радев не коментира решението на ГЕРБ да оттеглят кандидата си за председател на ЦИК. Държавният глава назначи допълнителни консултации за утре, 7 май, които трябва да започнат още в 8 часа сутринта в Президенството.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика