Новини от област Стара Загора и България

Очакваме предсрочни парламентарни избори на 11 юли

Очакваме предсрочни  парламентарни избори  на 11 юли
Divident.€U Divident.€U

Президентът Румен Радев връчи мандата на парламентарната група на БСП. Той бе приет от лидера на партията Корнелия Нинова.  "Нашето желание беше да има правителство на България, което да реши няколко важни въпроса за страната и за хората. Да приеме социални мерки за помощ на хората след кризата. Да приеме икономически мерки за подпомагане на бизнеса и стабилизиране на икономиката. Да подготви плана за възстановяване и устойчивост за бъдещи години и да започне истинска ревизия за разграждане на "модела Борисов", каза Корнелия Нинова. В името на тези приоритети подадохме ръка на втората парламентарно представена партия, но уви, тази ръка не беше приета. Новите политически субекти декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство дори и с тези надпартийни приоритети за България. В такъв случай е ясно, че няма обективна възможност за съставяне на кабинет, допълни Нинова. БСП върна мандата. 

"Разбирам вашите мотиви, както и тези на "Има такъв народ"да върнете мандата, заяви президентът Румен Радев.

Президентската администрация работи интензивно, тя подготвя правила и всички необходими документи. На 7 май от 09.00 ч. президентът ще изслуша кандидатите за ЦИК и очаква указът да бъде обнародван на 11 май. Следващата седмица ще бъде разпуснато Народното събрание с указ и ще бъде назначено служебно правителство. В тази ситуацията се очертава предсрочните парламентарни избори да бъдат на 11 юли.

Президентът  призова всички политически партии и коалиции да избистрят приоритетите си, да преосмислят своето поведение и да потърсят единодействие в името на дневния ред на България - възстановяване на демократичните институции, върховенство на закона, борбата с пандемията, с фалитите и с бедността.

"Трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса в предстоящите избори", каза Радев, като допълни, че новосформираната ЦИК трябва да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание.

Съставянето на един служебен кабинет изисква в него да бъдат привлечени уважавани експерти, които да бъдат независими от своите политически пристрастия, които да бъдат обединени около една важна цел - провеждане на честни избори и управление на страната в трудни времена, според Румен Радев. Той анонсира, че има намерение да покани авторитетни експерти от левицата, част от които са изпълнили успешно мисията си в предишното служебно правителство.

До този момент са ясни три от предложенията за ЦИК, в която ГЕРБ-СДС ще има четирима представители, по трима от "Има такъв народ" и БСП, по двама ДПС и коалицията "Демократична България" и един представител ще бъде излъчен, от най-малката коалиция в парламента "Изправи се! Мутри вън!".

Вчера Изпълнителното бюро на БСП предложи Емил Войнов като зам.-председател, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. От "Изправи се! Мутри вън!" съобщиха, че предлагат за член на ЦИК Росица Матева, която сега председателства Обществения съвет към комисията. От ДБ обявиха двете си номинации - социологът Цветозар Томов и математикът Любомир Георгиев.

Коментари към новината

Още новини от Политика