Новини от област Стара Загора и България

Лъчезар Томов: Скрита смъртност от ковид ни поставя на първо място по починали в Европа

Лъчезар Томов: Скрита смъртност от ковид ни поставя на първо място по починали в Европа
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Колективен имунитет ще се получи чрез масово ваксиниране, а не чрез масово преболедуване, смята математикът

В България трябва да се проведе масово тестване за антитела от преболедуван ковид, тъй като реално поне 6-7 пъти повече са хората, през които вирусът е преминал, отколкото сочи официалната статистика. Това заяви математикът и преподавател в НБУ гл. ас Лъчезар Томов в студиото на bTV тази сутрин.

Според Лъчезар Томов такова тестване са правели системно в някои от развитите страни и то дава реална картина доколко в определен момент се е постигнал колективен имунитет. У нас този процес е трябвало да започне още преди година, смята Томов. Въпреки високата скрита заболеваемост у нас за колективен имунитет трудно можем да говорим, защото не е ясно каква продължителност има защитата при преболедувалите. „Видя се, че тя е много по-кратка, отколкото при ваксинираните, които имат многократно повече антитела“, посочи Томов. Затова, според него, истински колективен имунитет ще се постигне само при масово ваксиниране, а не при масово преболедуване. Основание за подобно мнение дава и способността на коронавируса да мутира, а мутациите му нерядко засягат и вече преболедувалите.

Ефектът от събиранията по време на Великденските празници ще се усети след около 2 седмици, но вероятно вълната ще бъде по-слаба, отколкото през миналата година, тъй като днес вирусът е преминал през много повече хора. За по-слабото разпространение на вируса спомага фактът, че България не е гъсто населена страна, с изключение на големите градове. Жителите на малките селища водят относително уседнал живот, без много пътувания и това пречи на вируса да се разпространява в провинцията така, както се случва в големите градове. По тази причина много по-либерални мерки у нас, отколкото в Англия и Германия, например, са попречили дори на английския щам на вируса да постигне толкова мащабно разпространение, колкото на Запад.

Въпреки това неофициалната статистика поставя България на първо място по смъртност на 100 000 души от коронавирус в Европа, изпреварвайки Унгария и Чехия, подчерта Лъчезар Томов. Причината за това е, че в тези две страни се тестват за ковид всички починали, а у нас това не се прави. По тази причина официално тези две страни са преди нас по смъртност. Но в България има не малък процент на починали от ковид, които не са влезли в статистиката. Според него динамиката на смъртността у нас следва плътно динамиката на новите случаи.

В България смъртността е завишена при всички възрастови групи. 25% от починалите хора са в трудоспособна възраст. Рискови остават хората с наднормено тегло, които употребяват системно цигари и алкохол, хората с хронични заболявания на белите дробове и с диабет, а най-рискови са хората, които не вярват на лекарите и отиват да се прегледат прекалено късно, посочва Томов.

По всички тези причини пълният локдаун, който беше приложен в Англия и Германия, у нас няма да даде добър резултат, смята Томов. Ние трябва да се придържаме към шведския модел, при който е забрането събирането на хора в групи с повече от 8 души – независимо дали са на открито или закрито. Това е една от причините в Швеция смъртността да е по-ниска, като отчитаме и по-добрата здравна система там, посочи Томов. В този смисъл отварянето на дискотеките и нощните клубове у нас е неприемливо. Опитът показва, че събирането на едно място на хора по 200 – 300 души предизвиква локални вълни на повишена заболеваемост.

Коментари към новината

Още новини от Здраве