Новини от област Стара Загора и България

Над 200 000 лева е отделила Старозагорската митрополия за ремонт на храмове

2199 03/05/2021 11:00 Духовност Вяра
Над 200 000 лева е отделила Старозагорската митрополия за ремонт на храмове
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Над 200 000 лева е отпуснала през миналия месец Старозагорската митрополия за ремонт в градските храмове, съобщи Н.В.Пр. Старозагорският митрополит Киприан.

Ремонтни работи ще бъдат извършени в църквата „Света Троица“ в Стара Загора, в Казанлъшкия манастир,  в манастира „Св. Атанасий“ в село Златна ливада, както и в църквата в село Памукчии. Емблематичната църква „Св.Троица“ в Стара Загора се нуждае от ремонт на покрива, камбанарията и реставрация на стенописите.
Над 250 000 лева инвестира Митрополията в подновяването на стенописите и за ремонтни работи в старозагорския катедрален храм „Св. Николай“, припомни митрополит Киприан. Той планира да освети новата църква „Св. Игнатий Старозагорски“ в старозагорския квартал срещу ДЗУ на празника на града – 5 октомври. Предстои освещаване на два храма в старозагорски села - Сулица и Колена, както и на храм в новозагорското село Оризари.

Направена е първа копка в кв. „Кольо Ганчев“ в Стара Загора за строежа на храм, носещ името на Св. Киприан Московски. Започнала е работа по зографисване на стените на храм „Възнесение Господне“ в село Опълченец, община Братя Даскалови.
Там е завършен ремонтът на покрива на църквата, направена е реставрация на иконостаса и сега се рисуват иконописите. Старозагорската митрополия е възложила зографисването на 110-годишната църква в село Опълченец на художничката Радостина Павлова. Освен иконостаса тя е успяла да върне и предишния блясък на творбата „Великият архийерей“, рисуван от ученика на Иван Мърквичка, Радомир Мандов.

Средствата на църквата обикновено стигат за поддържане на храмовете в големите градове и населени места на епархията, но трудно стигат до по-малките населени места, призна той.

„Има села с по няколко човека, в които трудно се поддържат църквите. Такива са в свиленградските села Маточина, Бориславци, Ламбух, които също влизат в Старозагорската епархия. В Ламбух има прекрасен храм от1862 година, който се нуждае от ремонт и реставрация. Без помощта на държавата трудно можем да извършим реставрационни работи във всички храмове“, допълни митрополит Киприан.

„По време на пандемията имаше отлив от храмовете. Очакваме хората да се завърнат отново“, посочи старозагорският владика, като допълни че храмовете по Великденските празници в епархията през тази година са посетени от много повече вярващи.

И това лято Дядо Киприан ще служи в потопената църква в язовир Жребчево през първата седмица на август. Той се надява дотогава водите да се отдръпнат.

Коментари към новината

Още новини от Духовност