Новини от област Стара Загора и България

И БСП връща мандата. Чакат ни нови избори през юли

И БСП връща  мандата. Чакат ни нови избори през юли

На извънредно 3-часово заседание Националният съвет на БСП реши да върне веднага мандата за съставяне на правителство, веднага след като го получи на 5 май.  ”За” предложението на Изпълнителното бюро са гласували 108 членове на Пленума, ”против” – 0 и ”въздържали се” – 5. Решението дойде след като държавният глава Румен Радев изпрати покана за връчване на третия мандат на ”БСП за България” в сряда.

Дискусията на пленума се завъртя около това дали мандатът да бъде върнат бързо или да се изчака 7-дневния срок.

Социалистите обсъждаха три варианта, които лидерката Корнелия Нинова представила пред пленума:

1. БСП взема мандата с програма и партиен кабинет. Той обаче няма да мине, признала Нинова.

2. Надпартиен експертен и програмен кабинет. Този вариант е също малко вероятно да мине, а и има риск да бъде подкрепен от ГЕРБ, което е опасно за БСП, изразила опасения Нинова.

3. Връщане на мандата и честно обяснение пред хората защо се прави това – на този етап БСП няма подкрепа за промяна нито от избирателите, нито от другите партии на промяната в парламента. А с ГЕРБ и ДПС не може да се направи правителство, категорична била Нинова.

Припомняме, че първи получиха право да съставят правителство партията на премиера в оставка Бойко Борисов. Президентът Румен Радев връчи мандата на кандидата за премиер от ГЕРБ Даниел Митов. Той представи и състав на правителство, но няколко дни след връчването на мандата, го върна на президента.

Втори получиха шанс да сформират кабинет от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Мандатът беше връчен на кандидата за премиер и световен шампион по шахмат Антоанета Стефанова, която веднага след получаването го върна на държавния глава. От „Има такъв народ“ мотивираха своята позиция с това, че не разполагат с достатъчно депутати, за да съставят правителство.

Съдбата на третия мандат е идентична.

След 5 май предстои президентът да назначи служебно правителство. По закон то действа 2 месеца, след което се определя дата за новите избори. Очакванията са, те да бъдат през май.

Коментари към новината

Още новини от Политика