Новини от област Стара Загора и България

На Велика събота оплакваме тялото Господне в очакване на светлия Великден

851 04/05/2024 10:00 Духовност Вяра
На Велика събота оплакваме тялото Господне в очакване на светлия Великден
Divident.€U Divident.€U

Днес е Велика събота - последният ден от Страстната седмица, с който свършват и Великденските празници, а в полунощ посрещаме дългоочакваното Възкресение Христово.

Този седми Велик ден е най-благословен, а постът е строг. Защото на Велика събота се случва погребението на разпнатия Иисус Христос. В своите молитви днес Светата Църква възпоменава телесното погребение на Спасителя и символично оплаква тялото Господне.

Храмът се осветява и се провъзгласява вестта за жените мироносици, дошли на гроба на Иисус Христос. Свещеникът, носещ Евангелието и Плащаницaта, заедно с богомолците обикалят около храма със запалени свещи.

Тази тържествена процесия свидетелства, че цялата Вселена е очистена, избавена и възстановена, че Животът и Светлината са победили смъртта и мрака. За да настъпи утрешния Великден, а с него и новото начало, новият живот.

На днешния ден жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове - козунаците. Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

Традицията да се подаряват яйца най-вече се свързва с легендата за яйцето, което Мария Магдалена е подарила на император Тиберий.

Според Димитри Ростовски, Мария Магдалена е имала възможност да се срещне с императора и като подарък му занесла червено яйце. Друга версия на преданието разказва как императорът се усъмнил във вестта за Възкресението и казал: Както яйцето от бяло не може стане червено, така и мъртвите не възкръсват. Тогава станало чудо - бялото яйце започнало да почервенява.

Яйцата се боядисват на Велики четвъртък или на Велика събота. Първото яйце винаги е червено - символ на пролятата кръв на разпнатия Христос. С него се прави кръст на челата на децата за здраве.

Коментари към новината

Още новини от Духовност