Новини от област Стара Загора и България

Общинските дружества - с големи загуби. Комисия ще решава проблемите им

Общинските дружества - с големи загуби. Комисия ще решава проблемите им
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

След бурни дискусии общинските съветници на Стара Загора приеха създаването на Постоянна комисия по политика за управление на общинските дружества. За създаване на такава комисия гласуваха 26 общински съветници, против бяха 15, а въздържали се – 4. Съветниците решиха комисията да се състои от 7 души.

Вносител на предложението за създаване на новия орган за управление е общинският съветник Янко Янков от „Истината за Стара Загора“. Според него комисията трябва да си постави следните цели във функционирането на публичните дружества – ефективно и прозрачно управление, повишаване на приходите, подобряване състоянието на общинските дружества, повишаване контрола върху дейността им.
Според Янков комисията трябва да съдейства за спиране на загубите на общо 11-те на брой общински дружества. "До момента общинските съветници като собственици на капитала показаха, че не се справят с контрола на тези предприятия. Тези общински дружества генерират загуби за няколко милиона лева", каза Янков.

По думите му загубата на общинското дружество „Автобусни и тролейбусни превози“ е за 900 000 лв. Онкодиспансерът, който е бил на печалба миналата година, сега е на загуба от 70 000 лв. Дружество „Мересев“, което е било на печалба от 3 000 лв. миналата година, тази година е със загуба от 40 000 лева. "Крайно време е да се създаде комисия, защото в общината има прекалено много общински дружества", подчерта вносителят на предложението. Според него новият орган за управление трябва да казва как да се развива предприятието, да бъде ли преструктурирано и по какъв начин.

„Комисията или управителите ще управляват дружествата? Кой ще носи отговорност?“, попита общинският съветник Таньо Брайков. Ако проблемът е контрола на търговските дружества, в Търговския закон се допуска назначаването на контрольор, посочи той. Контрольорът се избира от Общинския съвет, а работното му място е в дружеството.

„Когато имахме контрольор на „Автобусни и тролейбусни превози“ до нас бързо достигаше необходимата информация, допълни общинският съветник. Според Таньо Брайков предложението на Янков няма мотиви, посочени са няколко дейности и те се дублират с функциите на управителите на дружествата.

От „Народен съюз“ посочиха, че дейността на новосъздадената комисия ще се дублира с дейността на комисията по стопанска политика и здравната комисия в местния парламент.

Дали приетият орган за управление ще доведе до намаляване на загубите на общинските дружества ще се разбере през следващите месеци. Предстои до средата на май да стане ясно кой ще бъде новият управител на общинското дружество „Мересев“, след като наскоро избраната от местния парламент за длъжността Мария Бонева депозира молба за напускане.

Коментари към новината

Още новини от Общество