Новини от област Стара Загора и България

БСП ще получи третия мандат за съставяне на правителство на 5 май

251 29/04/2021 12:00 Политика Избори 2021
БСП ще получи третия мандат за съставяне на правителство на 5 май
Divident.€U Divident.€U

Третата по големина парламентарна група в 45-тото Народно събрание - тази на коалиция "БСП за България", ще получи третия мандат за съставяне на правителство. Съобщението дойде от прессекретариата на Президентството.

Връчването на мандата ще се случи на 5 май в 11 часа - първият работен ден след Великденските празници. Мандатът трябва да бъде получен от кандидата за министър председател на политическата сила, получила предложение за съставяне на правителство.

Третият мандат е последен шанс в рамките на това Народно събрание да бъде излъчено правителство, след като двете политически сили с най-много депутати в парламента - коалицията ГЕРБ-СДС и партията "Има такъв народ" върнаха мандатите.

БСП се събира на извънредно заседание на Изпълнителното бюро, съобщи от своя страна лидерът на партията Корнелия Нинова. То трябва да определи кога да се събере Националният съвет на партията и да се вземе решение как да се действа след поканата на президента Румен Радев. С ГЕРБ преговори няма да се водят, стана ясно от категоричния й коментар.

Ако и БСП се откаже да излъчи правителство, държавният глава Румен Радев ще трябва да разпусне Народното събрание и да назначи служебен кабинет, който да подготви предсрочни парламентарни избори през това лято.

Коментари към новината

Още новини от Политика