Новини от област Стара Загора и България

Преустройството на бившия ресторант "Аязмото" приключва за две години

Преустройството на бившия ресторант Аязмото приключва за две години
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Имаме реална възможност в срок от 2 години да приключим проекта за изграждане на Православен център на мястото на бившия ресторант „Аязмото“, каза днес при среща с журналисти Старозагорският митрополит Киприан. Той съобщи, че проектът се е забавил във времето заради обжалването на акта за дарение на общината, продължило 2 години.

В момента се работи по техническия и архитектурен проект на сградата. Ще се използва конструкцията на бившия ресторант. След като проектът се утвърди от Епархийския съвет, той ще мине и през общината, като веднага след това ще започнат строителните работи.

"Надявам се до 2 години да приключим проекта и на това място да имаме хубава сграда с църковен музей, природонаучна част, свързана с историята на парка и конферентни зали", каза митрополит Киприан. Той допълни, че се предвижда пред православния център  да има детска площадка, както и кафене.

„Тази сграда не е самоцел за Старозагорската митрополия. За нас тя е от изключително значение, защото тук е била първата митрополия на Стара Загора. Това място напомня за духа на дядо Методий“, допълни старозагорският владика.

За финансирането на проекта Старозагорската митрополия ще кандидатства по няколко европейски програми. Ще се разчита и на дарители от чужбина и от страната.

Преди 2 години българи, които живеят в Чикаго, са изразили желанието си да финансират изграждането на Православния център в Стара Загора, напомни митрополит Киприан. Такова желание са изразили и представители на бизнеса от страната.

Коментари към новината

Още новини от Общество