Новини от област Стара Загора и България

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" отбеляза над 14 милиона човекочаса без трудови инциденти

ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 отбеляза над 14 милиона човекочаса без трудови инциденти
Divident.€U Divident.€U

На световния ден за безопасност и здраве по време на работа (28 април), централата продължава надеждното производство на електрическа енергия при най-строги мерки за безопасност
ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ отбеляза 14 029 039 работни часове без инциденти на работното място. Забележителното постижение е резултат от ефективната работа на системата за управление на здравословни и безопасни условия на труд и нарежда централата сред най-добрите в света по този показател.
В края на септември 2020 г., ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ премина контролен одит от сертифициращата организация SGS, който констатира, че условията на труд и взетите мерки за опазване на околната среда отговарят на най-високите установени изисквания. От години централата е успешно сертифицирана по два стандарта - ISO 14001:2015 за системи за управление по отношение на околната среда и OHSAS 18001:2007, който касае здравето и безопасните условия на труд на служителите. Предстои и ново предизвикателство пред екипа тази година – сертификация по стандарта по безопасност ISO 45001:2018, който ще замени настоящия OHSAS 18001:2007.
„С началото на епидемията от COVID-19 темата за безопасността на работното място стана изключително важна и дискутирана. Така и трябва да бъде. Ние, в „КонтурГлобал Марица Изток 3“ знаем, че рисковете трябва да бъдат контролирани и управлявани чрез ефективни мерки, качествени обучения и отговорност на всички нива. Реализирахме мащабен проект за рехабилитация и модернизация, благодарение на който електроцентралата работи надеждно и в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти по отношение на безопасност на труд и опазване на околната среда. Това ни дава възможност да изпълняваме важната си функция по гарантиране на сигурността на българската електроенергийна система, като в същото време защитаваме успешно нашия най-важен актив – служителите си“, заяви изпълнителният директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Красимир Ненов.
През миналата година компанията инвестира повече от 800 000 лева в мерки, които да запазят добрия здравен статус на персонала и подизпълнителите във връзка с епидемията от COVID-19. До този момент са направени повече от 12 000 PCR и 15 000 антигенни теста. Бяха осигурени допълнителни предпазни средства, маски и дезинфектанти, направени бяха и много инфраструктурни промени.
От началото на пандемията ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ функционира при най-строги санитарни и ограничителни мерки. Централата разполага с извънреден план за действие в случай на неблагоприятни промени в епидемичната обстановка, като е осигурила инфраструктура и логистичен потенциал за работа в ситуация на пълна изолация.
Световният ден за безопасност и здраве на работното място се отбелязва официално на 28 април всяка година и цели да насърчи предотвратяването на трудови злополуки и заболявания в световен мащаб. Тази година фокусът е върху фирмените системи за здраве и безопасност в контекста на кризата, предизвикана от световната COVID-19 пандемия.
"КонтурГлобал Марица Изток 3" притежава и управлява първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. Централата произвежда годишно 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).

Коментари към новината

Още новини от Икономика