Общинските съветници с разнопосочна информация за финансовото състояние на "Мересев"

259 27/04/2021 13:50 Икономика Бизнес
Общинските съветници с разнопосочна информация  за  финансовото състояние на Мересев
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Доклад на общинска комисия от местния парламент, председателствани от Янко Янков показва, че общинското дружество „Мересев“ в Стара Загора е в тежко финансово състояние и има над 70 000 лева задължения. Докладът на общинската комисия в момента е в прокуратурата по сигнал на председателя на временната комисия, напомни на пресконференция днес председателят на Общинския съвет Мария Динева. Тя съобщи, че има 2 официални справки от управителя на дружеството Мария Бонева, които показват, че разликата между това, което дължи „Мересев“ на доставчици и това, което има да събира от вземания е едва 2 000 лева.

„Вярвам на цифрите. Очаквам да видя счетоводните отчети на общинското предприятие, които ще постъпят в ОС през следващия месец, за да се уверим каква е реалната ситуация “, допълни Динева. Според нея има спекулации около финансовото състояние на това общинско дружество „ Не приемам тази истерия около „Мересев“. Тя ще доведе до това от там да си тръгнат качествени хора. Смятам, че общинския съветник господин Янков е емоционален и в стремежа си да бъде полезен, преувеличава някои неща“, каза Мария Динева.
На миналото заседание Общинският съвет на Стара Загора гласува за нуждите на дружеството до 70 000 лева безлихвен заем, който да се използва за изплащане на заплати, осигуровки, закупуване на материали и т.н. Вчера обаче е постъпило писмо от управителя на „Мересев“, в което се казва, че дружеството няма да ползва средства от безлихвения заем, тъй като е успяло да покрие разходите за осигуровки и материали. Имам информация, че в момента дружеството приема поръчки със срокове след месец юни, допълни председателят на Общинския съвет. Тя съобщи, че казаното в зала, че дружеството няма никакви поръчки, категорично не отговаря на истината.

Преди по-малко от месец новоназначеният управител на общинското дружество Мария Бонева подаде молба за освобождаване от длъжността при положение, че беше спечелила конкурса с амбициозна програма преди няколко месеца. За Бонева гласуваха 40 общински съветници. Основната цел, посочена в програмата и беше свързана със запазване числеността на дружеството, с финансовата му стабилизация, запазване числеността на персонала и оптимизация на производствените процеси, което да доведе до по-високи приходи за предприятието.
В момента тече пореден конкурс за управител на общинското дружество „Мересев“. Одобрени са 4 кандидати. Те са представили свои програми за управление, които ще бъдат разгледани от комисия, председателствана от зам.-кметът Иванка Сотирова. Очаква се събеседването с кандидатите да стане на 12 май.
В „Мересев“ в момента работят 28 души. Общинското дружество е създадено още през 1954 г. като кооперация за заетост на лица с увреждания.

Коментари към новината

Още новини от Икономика